Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane

Ana Bešlić umetnica sa dušom

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Ana Bešlić, jedinstvena umetnica koja je ostavila neizbrisiv trag u svetu jugoslovenske skulpture. Osvajala je srca ljubitelja umetnosti i ostavila sve bez daha svojim remek-delima. Ova ponosna Bunjevka, rođena 1912. godine, nije samo prva akademska vajarka u Subotici, već i pravi putokaz ličnog razvoja i stvaranja jedinstvenog sveta oblika.

Ana Bešlić: putovanje kroz stilove i vreme

Ana Bešlić nije bila samo umetnica koja je stvarala u okvirima jednog stila – ona je putovala kroz vreme i stilove, od realizma do krajnje apstrakcije. Njena raznolika dela obuhvataju različite faze njenog stvaralaštva, od bista realističkih formi do apstraktnih skulptura čuvanih u Gradskom muzeju Subotica.

Izložbe koje su očaravale generacije

Ana Bešlić je bila prava zvezda izložbi širom Jugoslavije. Njena izložba, zajedno sa Đorđom Božanom, otvorila je gradsku izložbenu salu u Subotici 1954. godine. Osim toga, Ana je bila jedna od osnivača vajarske grupe „Prostor 8“ 1957. godine, dodatno doprinoseći kulturnom životu tog vremena.

Spomenici sa dušom i formom

Jedno od najupečatljivijih obeležja Aninog stvaralaštva su spomenici i skulpture koje je izrađivala. Njena dela se izdvajaju po temama i oblicima, kao što su „Majka i sin“ – spomenik žrtvama fašizma u Aleksandrovu kod Subotice (1955). „Ptice fontana“ na Paliću (1957).“Spojene forme“ u parku vile Izvršnog veća Srbije u Beogradu (1961). „Grupa postavljenja“ ispred dispanzera u Subotici (1965). „Baklja sećanja“ u Bajmoku (1971), i mnoga druga.

Ana Bešlić: život u formi i harmoniji

Ova izuzetna umetnica nije samo stvarala dela koja su zadivila svojim estetskim vrednostima, već je svojim radom i zalaganjem postala priznata i nagrađivana. Dobitnica nagrade dr Ferenc Bodrogvari i Pro urbe 1997. godine, Ana Bešlić je ostavila neizbrisiv pečat na jugoslovenskoj umetničkoj sceni.

Ana Bešlić je primer hrabre umetnice koja je tražila svoj put izvan tradicionalnih tokova, ostavljajući nam u nasleđe individualni svet oblika koji se realizuje jezikom čiste forme. Njeno delo živi kroz vreme, inspirišući naraštaje i podsećajući nas na snagu umetnosti koja prelazi granice vremena i prostora.

Tekst je nastao u okviru projekta „Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane“, koji je podržan od strane grada Subotice.Za stavove iznete u tekstu isključivo odgovornost snosi udruženje građana „Malin“ i portal www.ecofeminizam.com. Stavovi koji su u tekstu ne izražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %