biljke mesožderke2
Aktuelno

Biljke mesožderke u Goranovoj bašti

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Goran Gagulić iz Svetozara Miletića uzgaja biljke mesožderke. Nije tipičan zaljubljenik u biljke. On ne gaji obično cveće, već nešto mnogo neobičnije – mesožderke! Dok većinu ljudi plaši ideja o biljkama koje se hrane insektima, Goran se bavi uzgojem ovih egzotičnih čudovišta prirode i oduševljava se njihovim jedinstvenim čarima.

Biljke mesožderke deo Goranove bašte

Dok prolaznici posmatraju klasične bašte i cvetnjake, Goranova bašta je prava škola čudesa. Mesožderke koje rastu u njegovom dvorištu često privlače znatiželjne poglede.

„Biljke mesožderke su primer ćudi prirode, koje su kobne, ali samo za insekte. Egzotičnim bojama i primaljivim mirisom biljnog soka vabe plen u zamku. Bavim se već devet godina iz hobija uzgajanjem ovih biljaka. Gajim ono što mi se dopada. Ima više rodova, a svaki rod ima više vrsta.Ja se bavim sa nekoliko rodova,“ objašnjava Goran.

Iako je završio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sa smerom za zaštitu bilja, Goran je svoje znanje o mesožderkama nadograđivao samostalno.

„Ja držim biljke napolju.Neke vrste mogu da opstanu i tokom cele godine. Nije im potrebno dodatno prihanjivanje. Kao i svakoj biljki potrebna voda, sunce i u ovom slučaju insekti. Imam neke svoje stranice na kojima pokušavam da privučem ljude da upoznaju ovaj svet,“ kaže on.

Godišnje se u Goranovoj bašti nađe oko 300 biljki mesožderki. Uzgaja nekoliko vrsta, uključujući dipentes, dioneu, saraceniju i rozeru. No, najviše se divi nepentesu koji ima klopku u obliku vrča i koja se razlikuje od svih ostalih mesožderki.

„U njihovoj klopci se formira tečnost u kojoj se vare insekti.Za zalivanje ovih biljaka je najbolja kišnica ili destilovana voda.Koriste sve što je siromašno, znači vodu i treseti i zato su 2proizvele “ tu varijantu da hvataju insekte kako bi obezbedili minerale i elemente koji su neophodni“ objašnjava s oduševljenjem.

Mesožderke nisu klasičan izbor za sobno cveće, ali Goran ih voli i svakodnevno se brine o njima. Njegov hobi nije samo neobičan, već i inspirativan, podsećajući nas da u svetu biljaka postoji mnogo više čarobnih i čudnovatih stvari nego što možemo i da zamislimo.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %