Položaj žena na selu se ne menja.
Feminizam

Borba žena na selu se nastavlja

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

U čast Međunarodnog dana žena na selu, 15. oktobra, istražujemo položaj ovih neustrašivih žena koje se posvećuju poljoprivredi, stočarstvu i kućnim poslovima. Dok brinu o svim članovima seoskog domaćinstva, suočavaju se s brojnim izazovima. Većina njih nema socijalno ni penzijsko osiguranje, a često i zdravstveno pokriće.

„Žene na selu su najčešće društveno nevidljive“, ističe zaštitnik građana, Zoran Pašalić. On dodaje kako su često suočene s lošim materijalnim položajem. Apeluje na nadležne organe da ulože dodatne napore kako bi poboljšali položaj žena na selu, posebno starijih generacija.

Pašalić jasno naglašava da je država odgovorna za obezbeđivanje dostojanstvenog života ovim ženama, koje igraju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina. On podseća da su to naše majke i bake te da smo dužni da im osiguramo prava koja im pripadaju.

Položaj žena na selu gori?

Žene u ruralnim područjima često se suočavaju s socijalnom isključenošću i lošim materijalnim uslovima. Najčešće obavljaju neplaćene kućne poslove i rade na gazdinstvima. Pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama otežan im je.

Kako bi se unapredio njihov položaj, potrebno je razvijati posebne usluge i servise podrške na lokalnom nivou. Istovremeno, ključno je podizati svest ovih žena o njihovim pravima i mehanizmima zaštite. Kao i osnaživati ih ekonomski te im omogućiti pristup obrazovanju.

Iako su žene na selu ključni faktor opstanka domaćinstava i ruralnih sredina, često se suočavaju s diskriminacijom i teškim uslovima života. Nijedna vlast dosad nije preduzela adekvatne korake kako bi olakšala njihov život i pružila im dostojanstvene uslove.

Ako Srbija želi da očuva ruralna područja i postane lider u proizvodnji zdrave hrane, neophodno je okončati diskriminaciju žena na selu. Država mora hitno pružiti podršku i podsticaje.Kako bi im omogućila da unaprede svoja gazdinstva. Kao i da prošire proizvodnju i prenesu svoje bogato iskustvo na mlađe generacije.

Ženama na selu potrebna zdravstvena zaštita

Osim toga, ženama na selu potrebna je obavezna zdravstvena zaštita, minimalna zarada i penzijski staž, kako bi im se obezbedila ekonomska sigurnost. Država treba osigurati da imaju pristup svim uslugama koje su dostupne ženama u gradovima. Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za brigu o porodici moraju preuzeti ključnu ulogu u ostvarivanju ovih promena.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić, ističe da se jačina društva oslanja na žene.One čine temelj porodica, a porodice su temelj države.

Zaključno, ako Srbija želi da očuva svoje ruralne sredine i postane lider u poljoprivredi, neophodno je da žene na selu dobiju podršku i pravedne uslove za rad. Samo tada će postati vidljive heroine ruralnih sredina koje će svojim radom i znanjem obezbediti bolju budućnost za sve.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %