Krčenje šuma u Amazoniji
Ekologija

Kina pokreće projekat zaštite šuma

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Projekat zaštite šuma u tri severne kineske oblasti nije tek običan poduhvat.U srcu Kine, tamo gde se planine susreću sa beskrajnim prostranstvima, nastaje nešto veličanstveno.Istraživačka akademija za kineski program pošumljavanja. Ova avantura za očuvanje prirode započela je u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija. Njen cilj je ništa manje nego da stvori zelene oaze u surovim severnim oblastima Kine.

Baštovan zaliva novozasađeno drveće u zaštićenom pojasu u gradu Julin, stvarajući bujne šume iz snova. Čini se da je Kina odlučila da preuzme liderstvo u zaštiti šuma i prirode. Stvarajući novi institut koji će biti kamen temeljac za gigantski projekat pošumljavanja u tri severne oblasti.

Ali ova akademija nije samo obična ustanova – ona je poput čarobnog šumskog raja. Gde se istraživanje, tehnologija i očuvanje prirode stapaju u jedno. Njihov fokus je usmeren na suočavanje sa izazovima tokom ovog epskog poduhvata. Kao i razvijanje ključnih tehnologija i teorija, i stvaranje mesta gde se nauka i inovacije sastaju.

„Ova akademija će biti poput dirigenta u simfoniji prirode,“ rekao je direktor Lu Si, čovek koji nosi titulu vodećeg naučnika sa Kineske akademije za šumarstvo. Njegove reči odjekuju kao šumski zvuci, najava nečeg velikog i inspirativnog.

Projekat zaštite šuma u tri severne kineske oblasti nije tek običan poduhvat. On je kao epopeja koja traje od 1978. godine i obuhvata pošumljavanje divljinom, osvajanje severozapada, sjevera i severoistoka. Sa osam faza i preko trinaest regija pod svojim okriljem, očekuje se da će ovaj spektakularni projekat biti završen do 2050. godine.

Sada, dok se nova akademija otvara, možemo zamisliti svet u kojem divlji konji i retke ptice ponovo pronalaze svoj dom u gustim šumama. Kina je krenula na putovanje prema očuvanju prirode, i svi smo pozvani da se pridružimo ovom ekološkom spektaklu.

izvor:zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %