Globalni toplotni talas zahvatio je svet. Planeta nikada nije bila toplija, a uticaj ovih ekstremnih temperatura oseća se širom sveta, uključujući i Srbiju koja beleži svoje najtoplije dane ovog jula.
Aktuelno

Globalni toplotni talas: Planeta nikada nije bila toplija

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Globalni toplotni talas zahvatio je svet. Planeta nikada nije bila toplija, a uticaj ovih ekstremnih temperatura oseća se širom sveta, uključujući i Srbiju koja beleži svoje najtoplije dane ovog jula. Sedamnaestog jula, termometar u Beogradu popeo se na neverovatnih trideset sedam stepeni Celzijusovih, označavajući najtopliji dan ove godine. Istovremeno, prosečna dnevna temperatura na globalnom nivou iznosila je 17,11°C, obarajući prethodne rekorde. Naučnici upozoravaju da se planetarno zagrevanje nastavlja usled klimatskih promena koje se nezaustavljivo odvijaju.

Globalni toplotni talas obara merenja širom sveta

Ovaj ekstremni period, nazvan globalnim toplotnim talasom, ne samo da obara rekordne temperature, već je i produžen na nekoliko nedelja. Klimatski podaci Instituta za klimatske promene sa Univerziteta u Mejnu, koji obuhvataju više od 40 godina, pokazuju da se ovakve visoke temperature beleže duže od dve nedelje.

El Ninjo doprinosi ekstremnim vrućinama: Šta nas čeka u budućnosti?

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi ovom ekstremnom vremenskom događaju je poznati prirodni fenomen – El Ninjo. Ovogodišnji El Ninjo doprinosi dodatnom zagrevanju tropskih delova Tihog okeana, što utiče na povećanje temperatura i na kopnu. Naučnici predviđaju da će uticaj El Ninja biti sve intenzivniji u narednom periodu, što će dodatno povećati globalno zagrevanje.

Međutim, ova ekstremna toplota i povećanje temperature nisu iznenađenje za naučnu zajednicu. Već duže od dve decenije, naučnici koji proučavaju klimatske promene upozoravaju na ubrzane promene klime koje će dovesti do sve češćih i intenzivnijih ekstremnih vremenskih pojava širom sveta.

Glavni krivac za ovakvo stanje je eksploatacija fosilnih goriva, čija je potrošnja porasla osam puta od 1950. godine. Time je emitovanje štetnih gasova, poput ugljen-dioksida, značajno povećano, što je dovelo do zagrevanja planete za 1,1°C. Rezultat su sve učestaliji i nepredvidivi vremenski ekstremi, a naučnici upozoravaju da će se ovo samo pojačavati ukoliko se ne preduzmu odlučujući koraci ka smanjenju emisija i prelasku na obnovljive izvore energije.

Klimatske promene i fosilna goriva: Naše odgovornosti i moguća rešenja

Postoje rešenja koja su nam na dohvat ruke – solarna i vetroparkovi, električna vozila i toplotne pumpe sve su pristupačniji. Ako želimo da ispoštujemo ciljeve Pariskog sporazuma i ograničimo globalno zagrevanje na 1,5°C, potrebno je da preduzmemo hitne akcije i zajednički se okrenemo obnovljivim izvorima energije.

Na nama je da se suočimo sa izazovima koje nam donosi globalna klimatska kriza. Kako bismo sačuvali našu planetu od daljeg zagrevanja, potrebno je da preduzmemo zajedničke korake i prelomne odluke. Samo tako možemo obezbediti održivu budućnost za nas i generacije koje dolaze.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %