Ekologija

Zeleno srce Evrope: Stoholm

1 0
Read Time:2 Minute, 55 Second

Švedska, zeleno srce Evrope, je prava inspiracija kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ova zemlja je lider u inovativnim metodama za očuvanje prirode, reciklaži i cirkularnoj ekonomiji. Zahvaljujući projektu „Puls Evrope – medijske posete EU” koji finansira EU u Srbiji, novinari iz Srbije su imali priliku da se upoznaju sa Švedskom i njenim primerima dobre ekološke prakse, piše ekolist.

Švedska: Pionir očuvanja životne sredine

Švedska se može pohvaliti da je bila prva zemlja u svetu koja je donela zakon o zaštiti životne sredine još 1967. godine. To je bio znak za uzbunu zbog industrijskog zagađenja, što je pokrenulo niz zakona i revoluciju u očuvanju prirode. Zahvaljujući „ranom prepoznavanju problema“, Švedska je postala lider u inovativnim metodama zaštite životne sredine, ne samo u Evropi, već i širom sveta.

Stokholm: Metropola održivosti

Glavni grad Švedske, Stokholm, predstavlja pravi simbol održivosti. Ovaj koloritni grad sa očuvanim istorijskim jezgrom iz 17. veka i ogromnim parkovima je pravo uživanje za posetioce. Stanovnici Stokholma su poznati po svojoj svesti o zaštiti životne sredine i veštinom korišćenja engleskog jezika.

Mobilnost i reciklaža prostora: Put ka održivosti

Stokholm se ponosi dobro organizovanim gradskim saobraćajem. Bicikli i trotineti su dominantni, dok su električni i hibridni automobili postali norma. Švedska je predana smanjenju emisija CO2 i promovisanju obnovljivih izvora energije. Pored toga, planiranje grada u Stokholmu je usmereno ka očuvanju kvartova i reciklaži prostora. Švedska se ponosi svojim inovativnim pristupom obnavljanju starih zgrada i njihovom povezivanju kroz zastakljena unutrašnja dvorišta.

Cirkularna ekonomija: Pioniri održivog razvoja

Švedska je predvodnik u cirkularnoj ekonomiji. Sa oko 60% snabdevanja energijom koje dolazi iz obnovljivih izvora, ova zemlja je postavila ambiciozne ciljeve za održivost, uključujući potpuno napuštanje fosilnih goriva do 2045. godine. Tretman otpada je takođe ključan deo ove strategije. Švedska je razvila sistem recikliranja koji podrazumeva odvajanje otpada u osam kategorija, a reciklaža je deo obrazovnog sistema od najranijeg uzrasta.

Bitno je da naši klijenti odvajaju otpad u dve kese, kako organski otpad ne bi zagadio reciklabilne materijale, pre svega plastiku. Cilj nam je da izdvojimo sve korisno, a ostatak da spalimo na 950 stepeni. Tako dobijamo toplotnu energiju za naše klijente, a na deponiji završi tek mali deo pretežno građevinskog otpada – kaže Stellan Höglund, upravnik ovog postrojenja, odgovoran za zaposlene, proizvodni proces i ekonomske ciljeve.
Postrojenje je moderno, automatizovano… Mari Andersson iz Odeljenja za komunikacije ne može da sakrije uzbuđenje zbog tehnologije, učinka, efikasnosti…

Ovo je veliko postrojenje, ovde se dešavaju spektakularne stvari! Znate, ovo su nekada radili ljudi golim rukama – bilo im je potrebno mnogo vremena i nisu bili naročito efikasni. Danas se sve dešava na pokretnim trakama. Kada se automatski pocepaju kese sa otpadom, za odvajanje plastike i metala koristi se TOMRA, nemačka infrared tehnologija. Čim se registuje neki komad plastike, vazdušna dizna se usmerava i izbacuje ga u susedni odeljak. Nemagnetisani metal takođe. Magneti izvlače ostatak metala. Pogledajte, ne možete a da ne budete uzbuđeni od količine kretanja“, kaže Mari.

Zeleno srce: Inspiracija za sve nas

Posetiti Švedsku znači upoznati zemlju koja je ostvarila velike uspehe u zaštiti životne sredine. Njihovi primeri dobre ekološke prakse mogu biti inspiracija za sve nas. Švedska je dokaz da se uz prave napore, inovacije i promene u našim životnim stilovima može postići održiva budućnost. Ova zemlja je lider u inovacijama za očuvanje životne sredine i inspiracija za druge da sledimo njihov put ka održivosti.

Marica Puškaš

izvor: ekolist

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %