Neverovatni porasta broja belih roda u jednoj od najvećih kolonija ovih prelepih ptica u Evropi.
Ekologija

Veliki porast broja belih roda

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Ornitološki entuzijasti u Srbiji su uzbuđeni zbog neverovatnog porasta broja belih roda u jednoj od najvećih kolonija ovih prelepih ptica u Evropi. Kolonija se nalazi na nazavršenoj zgradi pored autoputa, u naselju Klisa u Novom Sadu. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) prati ovo područje već nekoliko godina, ali ove godine su zabeležili rekordnih 52 gnezda belih roda.

U proteklim godinama, kolonija je polako rasla. Ovogodišnji porast broja gnezda je bio izuzetno značajan. Ova kolonija belih roda je postala jedna od najvećih u ovom delu Evrope. Na teritoriji cele Srbije, prema nacionalnom popisu iz 2014. i 2015. godine, izbrojano oko 1.350 gnezda belih roda. Ovo je zaista impresivno dostignuće za Novi Sad i zaštitu ptica u Srbiji.

Kolonija belih roda odomaćena u Novom Sadu

Belu rodu karakteriše sposobnost prilagođavanja urbanim sredinama. One svoja gnezda često prave na zgradama, banderama i drugim visokim strukturama, dok se hrane na gradskim deponijama gde ima obilje hrane iz domaćinstava. Novosadske rode su takođe pronašle izvor hrane na obližnjoj deponiji, dok su odgovarajuće vodene površine, kopovi peska i šljunka u blizini idealna staništa za njih.

Ipak, koloniji belih roda u Novom Sadu preti opasnost zbog najave da će se srušiti nezavršeni objekat na kojem su one smestile svoja gnezda. Ova kolonija predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i strogo je zaštićena vrsta prema Zakonu o zaštiti prirode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije aktivno prati ovu populaciju i nudi svoje znanje, iskustvo i pomoć u pronalaženju najboljeg rešenja kako bi se sačuvala ova kolonija.

Zanimljivo je saznati više o belim rodama. One se gnezde u centralnoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji, Bliskom Istoku, delu centralne Azije i delu severne Afrike. Zimski period provode u podsaharskoj Africi i Indiji. Naseljavaju se uglavnom u blizini ljudskih naselja, praveći gnezda na krovovima zgrada, stubovima za prenos električne energije i sličnim objektima. Ishranu pronalaze na livadama, pašnjacima, stepama, močvarama, oranicama i sve češće na deponijama. Njihova ishrana se sastoji od insekata, vodozemaca, gmizavaca, riba, malih sisavaca i ptica.

Belim rodama je potrebno oko tri godine da postanu polno zrele. Često se vraćaju u ista gnezda da bi se razmnožavale, a ženke snesu od 3 do 6 jaja. Nakon 34 dana inkubacije, mlade rode se izlegu i provode vreme sa roditeljima u gnezdu. Kada odrastu i izlete iz gnezda, mladunci se okupljaju na livadama, blizu bara i jezera, gde imaju bogata hranilišta.

Selidba belih roda je avantura

Selidba belih roda je dugačka avantura koja obuhvata putovanje od oko 12.000 kilometara u jednom smeru. Tokom ove selidbe, rode su izložene raznim opasnostima, uključujući gubitak povoljnih staništa, krivolov i sudare sa električnim vodovima. Mlade rode su posebno ugrožene jer se ne vraćaju u gnezda u prve dve godine svog života. Samo jedna od deset mladih roda uspeva da se vrati na mesto izleganja nakon tri godine.

Ova kolonija belih roda u Novom Sadu predstavlja izuzetnu prirodnu atrakciju i privlači pažnju ornitologa, zaljubljenika u prirodu i turista. Njihov porast broja je važan korak ka očuvanju ove vrste i njihovom oporavku u ovom delu Evrope. Važno je da se preduzmu adekvatne mere kako bi se sačuvala kolonija i pružila podrška zaštitnicima ptica u njihovom radu. Sa nadom se gleda u budućnost, u nadi da će bela roda i dalje nesmetano napredovati u Novom Sadu i ostaviti trag u srpskom ornitološkom nasleđu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %