Danas se suočavamo s problemom nedovoljne količine pijaće vode,
Ekologija

Voda je plavo zlato

0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

Voda, vitalni resurs na kojem zavisi sav živi svet na Zemlji, suočava se s ozbiljnim izazovima. Svetska organizacija za zaštitu prirode, WWF Adria, nedavno je održala neobičnu i interaktivnu izložbu u Silosima, Beogradu. Cilj je bio da nas podsetila na to koliko naše aktivnosti mogu uticati na ovaj dragoceni resurs. Pod nazivom „Ni 1% pijaće vode za 100% života na planeti“, ovo izuzetno događanje je pružilo uvid u ozbiljnost situacije. Inspirisalo posetioce da razmisle o svojim navikama i promene ih u korist očuvanja vode.

Voda ugrožena na planeti

Danas se suočavamo s problemom nedovoljne količine pijaće vode, iako ona čini manje od jedan posto ukupnog vodnog resursa na planeti. To nije zato što je vode manje nego ranije, već zbog našeg nepoštovanja i neodgovornog ponašanja prema njoj. Voda se često tretira kao besplatno i beskonačno dobro. Nesmotrena upotreba pijaće vode nosi sa sobom visoku cenu i ugrožava budućnost rezervi.

Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF Adrije, naglasila je da su sve ljudske aktivnosti „žedne aktivnosti“. Kao i da je rast ekonomije dodatni pritisak na vodne ekosisteme. Pre samo 30 godina vode je bilo u izobilju. Međutim, danas smo suočeni s potencijalnim nedostatkom pijaće vode zbog naših sve većih aktivnosti. Vreme je da promenimo svoj odnos prema vodi.

Izložba o vodi

Interaktivna izložba je postavila situacije iz svakodnevnog života koje bi se dogodile kada bi nedostajalo pijaće vode. Kroz prikazivanje kuhinje bez vode za zimnicu, kupatila s zagađenom vodom za kupanje i teretane bez vode za hidrataciju nakon vežbanja, posetioci su mogli da osete samo delić onoga što bi nedostatak vode značio za sav živi svet na planeti. Ova snažna vizuelna prezentacija podstakla je posetioce da se zamisle i razmotre svoje navike.

WWF Adria ne želi da prete mračnim scenarijima, već da podstakne promene. Kampanja „Ni 1% pijaće vode za 100% života na planeti nastavlja se i nakon izložbe. I to, putem društvenih mreža i javnih prostora, kako bi se širila svest o značaju očuvanja vodnih resursa.

Stabilnost slatkovodnih ekosistema, koji su izvor naše pijaće vode, suočava se s mnogim pretnjama. Neadekvatno i neumereno korišćenje vode u urbanim sredinama. Zajedno s nedostatkom tretmana otpadnih voda koje se ispuštaju u vodene tokove, predstavlja opasnost ne samo za ekosisteme već i za javno zdravlje. Takođe, hidroelektrane izoluju vodne ekosisteme i sprečavaju migraciju vodnih vrsta, smanjujući riblji fond i ugrožavajući održivost ekosistema.

Da bismo zaštitili vodne ekosisteme i osigurali dovoljno pijaće vode za buduće generacije, potrebno je promeniti naše pristupe. Umesto da male hidroelektrane budu prvi izbor za obnovljivu energiju. Trebali bismo podržati trend uklanjanja nepotrebnih brana i barijera na rekama. Time bismo omogućili revitalizaciju prirodnih tokova i očuvanje vodnih resursa.

Budućnost naše pijaće vode je u našim rukama. Svako od nas može da doprinese promeni svojih navika i da postane svesniji važnosti očuvanja vode. WWF Adria nas poziva da se pridružimo njihovoj kampanji, jer je „Ni 1% pijaće vode za 100% života na planeti“ moto koji treba da nas inspiriše na akciju. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati da voda ostane dostupna za sve nas i za buduće generacije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %