Drvo života inspiriše polaznike.
Aktuelno

Drvo života izrađuju i članovi MOGN

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Drvo života od sada prave i gluvi i nagluvi. U Subotici u prostorijama Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih prvi put se održavaju kreativne radionice. Ovo je prilika da naši sugrađani nauče jedan novi zanat, a pri tome da stvore nešto posebno poput drveta života. Ovo drvo nije obično drvo, nego je napravljeno od bakarne žice i kamenja, a svaki element simbolizuje nešto posebno u životima svih nas.

Naša sugrađanka Ibolja Marinković, koja pravi predmete od majčinog mleka, a ujedno je nedavno počela i sama da izrađuje od bakarne žice drvo života sa oduševljenjem je prihvatila da drži radionice. Za sada ima deset polaznika od 70 do 20 godina, a kako objašnjava bitno je da se druže.

“Bila sam počastvovana kada su me pozvali da držim radionice. Veoma lepo radimo i družimo se . Projekat će da traje pet meseci i sada se uči kako da se oko obruča namota bakarna žica. Da podsetim, izrada drveta života je  proces. Prvo se odabere bakarna žica koja će biti oblikovana u stablo. Svaki detalj se ručno izrađuje, pažljivo savijajući žicu kako bi dobili željeni oblik. Zatim se bira kamenje, njihova veličina kako bi se uklopilo u celokupni dizajn”, objašnjava Ibolja Marinković.

Polaznici sa velikom pažnjom uče kako da stvaraju drvo života

“Veoma mi se sviđa radionica. Ovde smo da se družimo i nešto naučimo. Jako brzo prolazi vreme i jednostavno zaboravim na brige. Gledala sam ćerku kako pravi drvo života dok sam čuvala unuke i razmišljala sam da li ja to mogu i eto mogu. Baš sam zadovoljna”, rekla je Ida Horvat jedna od polaznica.

Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih iz Subotice ima oko 150 članova i uglavnom su u pitanju stariji ljudi. Zbog toga su i bitne ovakve radionice da bi se družili i nešto novo naučili.

“Želja nam da se aktivira članstvo i da što više njih dođe. Zbog toga su i ovakve radionice dragocene. Imali smo problem u finansiranju udruženja i zahvaljujući gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i sekretarki Sekreterijata za društvene delatnosti Jasmini Stevanovinović grad je pronašao način da nam pomogne da se finansiramo. Zbog toga su i bitni ovakvi projekti, jer nam se okuplja članstvo, družimo se”, dodaje , Ildiko Tot, potpredsednica MOGN Subotica.

Ceo projekat finansijski je pomoglo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i grad Subotica. Iako život gluvih i nagluvih  može da bude izazovan, ove kreacije pokazuje da oni mogu stvoriti nešto predivno, što prevazilazi  njihove poteškoće u komunikaciji. Udruženje u septembru obeležava 75 godina rada i postojanja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %