Naučnice u privredi.
Feminizam

Naučnice u privredi i STEAM

1 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

„NAUČNICE U PRIVREDI – JUČE, DANAS, SUTRA“ naziv je skupa koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine.Povod je  Međunarodni dana žena i devojaka u nauci. Žene danas čine oko 30 odsto istraživača širom sveta, pokazuju podaci istraživanja koje je sproveo UNESCO. Prvi korak da se ta statistika promeni, jeste da im se pruži više mogućnosti da napreduju u nauci i inovacijama.

Da se podsetimo istorije. Elizabeth Bragg je 1876.godine bila prva žena koja je stekla diplomu inženjera; diplomirao na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu u nauci je fizičarka Marija Kiri 1903.godine.

Generalna skupština UN usvojila je decembra 2013. rezoluciju o nauci, tehnologiji i inovacijama u kojoj je navedeno da je puna i jednaka dostupnost i učešće u nauci, tehnologiji i inovacijama za žene i devojke svih uzrasta. To je  imperativ za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka u ovim područjima.

Učesnice konferencije, koje su dale značajan doprinos današnjoj temi, te svojim znanjem, naučnim radom i iskustvima. Prof. dr Sanja Podunavac- Kuzmanović, predsednica Udruženja naučnica Srbije „SRNA“, pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost, Đenđi Seleši. Zatim, prof. dr Ivanka Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerzitet u Beogradu i prof. dr Dragana Dana Stenli, sa ,,Central Queensland University“ obratila se putem Zoom-a iz Australije.

„Žene su savladavale prepreke da bismo danas bile uključene u naučne i privredne tokove, namerene za još bolji položaj u budućnosti. U istoriji su žene bile nevidljive, pratilje supruga, očeva…Međutim, nisu odustajale od nauke. Zato će uvek postojati za naučno istraživački rad“, rekla je Podunavac- Kuzmanović.

Naučnice su nevidljive

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci godišnji je međunarodni događaj koji se obeležava 11. februara. Ustanovljen je 2015. na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Cilj je da se podstiču žene i devojke da se bave naukom i grade karijeru u naučno-istraživačkom radu.

„Obeležavanje ovako značajnog datuma je pokazatelj da je Udruženje naučnica Srbije SRNA svojim radom i aktivitetom prepoznato od strane pokrajinskih sekretarijata. Da je probudilo zajedništvo institucija sa ciljem jedinstvene institucionalne podrške jačanju položaja žena. Prevashodno načnica, u privredi, uvažavanje njihovog naučnog dopinosa privredi i njenim granama. Kao i osnaživanje žena uopšte. Odnosno, ,,vetar u leđa“ da se bave naukom i svoja znanja primene u privredi. Na taj način  stremimo ka boljem društvu. Društvu koje usvaja savremene tehnologije i unapređuje poslovne procese u svim segmentima“, poručio je na svom fejsbuk profilu dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

11.februar je dan kada možemo da odamo počast naučnicama

Skup su organizovali  Udruženje naučnica Srbije SRNA, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam. POdrđku su pružili i Pokrajinski sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost i Privredne komore Vojvodine.  upravo u Privrednoj komori Vojvodine u Velikoj sali ,,Nikola Tesla“.

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci 11. februara nam omogućava da odamo počast značajnim dostignućima žena u nauci i stavimo preko potreban fokus na devojke koje ulaze u nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku (STEM). Kao najbrže rastući segment poslova sa poslodavcima kojima je teško pronaći raspoložive talente, STEM-u su potrebne žene.

11.februara možete da istražite nešto o ženama koje planiraju postanu lideri. Možete i da podržite mlade žene da ostvare svoje strasti u STEM-u . Da pronađu stipendije zasnovane na STEM studijama samo za žene.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %