Insekti se vekovima nalaze u ishrani pojedinih naroda.
Aktuelno

Insekti su na meniju Evropske Unije

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Verovali ili ne insekti su puni proteina. Da li biste zamenili meso za insekte?. Barem tako smatraju stručnjaci iz EU, koji su početkom godine odobrili da se cvrčci, larve i drugi insekti nađu u ljudskoj ishrani. U januaru je Evropska unija odobrila prodaju ovih insekata za ljudsku ishranu u prahu i drugim sušenim oblicima.

Stračnjaci, smatraju da su insekti bogati proteinima. Sa druge strane, prilikom spremanja obroka od ovih insekata potrebno je mnogo manje vode, nego za obradu mesa. Tako da bi imalo i pozitivne efekte po životnu sredinu.

„Potrošnja insekata… pozitivno doprinosi životnoj sredini i zdravlju i egzistenciji“, navodi se u saopštenju komisije EU.

Da li jedenje insekata pomaže životnoj sredini?

Mnogim Evropljanima može biti novost, ali jedenje insekata je zapravo veoma uobičajeno. Skoro 2 milijarde ljudi redovno konzumira bube. Uzgoj insekata je alternativa sa nižim sadržajem ugljenika od proizvodnje mesa. Uzgoj cvrčaka, na primer, koristi 75 odsto manje CO2 nego farme pilića.

Istraživanje Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazuje da je cvrčcima potrebno šest puta manje hrane nego stoci da bi stvorili istu količinu proteina.

Da li će hrana koja sadrži insekte biti jasno označena?

Uprkos prednostima za životnu sredinu, nisu svi zadovoljni novim odobrenjem EU za konzumiranje insekata.

U Francuskoj, desničarski političar Laurent Duplomb osudio je odluku EU rekavši:

 „Ne možemo dozvoliti Francuzima da jedu insekte bez njihovog znanja“.

Problem je što EU neće zahtevati da insekti budu jasno označeni kada se pomešaju sa drugim sastojcima kao što je brašno.Traži se da bude jasno naznačeno. Isto tako, na ambalaži takođe mora biti navedeno da „sastojak može izazvati alergijske reakcije kod potrošača sa poznatim alergijama na rakove, mekušce i grinje“.

Ova izjava „će se pojaviti u neposrednoj blizini liste sastojaka“. Tako da ćete moći da kažete da li je prah od insekata dodat vašim omiljenim keksima ili žitaricama.

Portparol Evropske komisije je ovo potvrdio putem mejla za Euronevs rekavši:

 „Obavezne informacije o hrani moraju biti dostupne i za prethodno upakovanu i za neupakovanu hranu. Označavanje alergena je obavezno.Mora se obezbediti potrošačima gde se hrana nudi na prodaju unapred upakovana. Kao i  bez prethodno upakovane hrane“.

Inače ovo nije ništa novo. EU je pre par godine odobrila konzumiranje  dva druga insekta.

Insekti nisu po svačijem ukusu

Međutim, sama pomisao na se jedu insekti nije po svačijem ukusu.Mnogima u Evropi trebalo je  mnogo ubeđivanja, kako bi insekte dodali u svoju ishranu.

Prema izveštaju Evropske potrošačke organizacije za 2020, samo 10 odsto Evropljana je spremno da zameni meso za insekte.

Ali u drugoj anketi koju je sproveo IouGov 2021., čini se da je Francuska zemlja koja je najprihvatljivija za tu ideju.

Dvadeset pet procenata ispitanih reklo je da su spremni da jedu hranu koja sadrži prah od insekata.

Nemačka i Danska imaju  24, odnosno 22 odsto odsto potvrdih odgovora.

Italija i Poljska su bile protiv ideje i 17 i 18 odsto ispitanika reklo je da bi bili spremni da probaju da redovno jedu insekte.

Ali sa problemom rastuće populacije naše planete. Kao i zagađenjem izazvanim mesnom i mlečnom industrijom. Sve je više naučnika veruje da bi insekti mogli biti ključ za suzbijanje klimatskih promena.

Prema podacima UN, industrija mesa i mleka čini 14,5% globalnih emisija gasova staklene bašte.

Uskoro će na meniju biti još nekih jestivih insekata. Čeka se na odobrenje  Evropske komisije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %