Kazne za trovanje retkih divljih ptica.
Ekologija

Za trovanje retkih divljih ptica kazne

1 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Kiparske vlasti izrekle su prvu kaznu za ubijanje retkih divljih ptica otrovanim mamcem, saopštila je danas grupa za zaštitu životinja BirdLajf (BirdLife).Jednoj osobi je prošle nedelje naloženo da plati kaznu od 21.000 evra zbog ubijanja tri ptice, retke vrste orla, na jugu ostrva, prenosi Beta.

Ta kazna „predstavlja veliki korak napred i nadamo se da će imati veliki efekat odvraćanja od takvih nezakonitih dela“, navela je grupa za zaštitu životinja i dodala da se na Kipru prvi put kažnjava upotreba otrovnog mamca.


Prekršaj se dogodio u decembru 2021. godine, gde su pronađena dva ubijena orla i jedan ubijeni dugonogi jastreb.Kiparski zakon predviđa zatvorske kazne do tri godine ili novčanu kaznu do 20.000 evra.

BirdLife je opisao upotrebu otrovnih mamaca kao zločin protiv divljih životinja, dodajući da je takva praksa dovela do gotovog izumiranja nekih vrsta ptica, kao što je beloglavi sup.
Kipar je 50-ih godina imao nekoliko stotina beloglavih supova, a sad ih ima samo nekoliko.

Trovanje retkih divljih ptica i u Srbiji

Da podsetimo, početkom godine nastradao još jedan beloglavi sup iz Srbije. Ženka beloglavog supa iz Srbije, Mirna, pronađena je mrtva u Saudijskoj Arabiji.

„Još jedan sup sa Uvca nađen je u petak, 30. decembra 2022.godine, uginuo na Bliskom istoku. Reč je o supu Mirna, koja se izlegla 2021. godine na Uvcu. Imala je crvenu oznaku 36. Mirna je sa stene Kučki krš. Dobila je ime po izuzetno dobrom ponašanju prilikom markiranja“, rečeno je u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica u Srbiji.

Uzrok uginuća Mirne nije poznat. Pronađena je na lokaciji 70 kilometara udaljenoj od grada Abha u Saudijskoj Arabiji. Prešla je 3.972 kilometara od rodnog Uvca.

U Fondaciji navode da svake godine jedan broj mladih srpskih supova strada tokom migracija.

Procenjuje se da se oko 30 ovih ptica ne vrati zbog krivolova. Kao i zbog trovanja, naletanja na električne stubove i vjetrenjače.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %