Reatauracija starih stolica
Aktuelno

Restauracija starog nameštaja je umetnost

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Restauracija starih predmeta i nameštaja je proalazak njihove nove upotrebne vrednosti.Dobrih majstora starih zanata nedostaje u Srbiji, a posebno kada se govori o restauraciji starih predmeta i nameštaja. Atila Zemko zajedno sa svojim sinom Andrejem restauira stare predmete i po nekoliko vekova. Koriste što više originalne materijale, a ne šarafe, eksere i modern boje i lakove.

 Svaki predmet u sebi skriva priču koja čeka da bude ispričana. Udahnuti nov život i vratiti stari sjaj starim predmetima, je posao Atile i Andreja Zemka iz Subotice.

“Ovim poslom sam počeo da se bavim 80-tih godina prošlog veka u Nemačkoj.Tamo sam saznao koja je prava vrednost starih predmeta. Onda sam se vratio u Suboticu i od jedne žene naučio ovaj zanat. Ona me je naučila kako da starim stvarima vratim sjaj, a naravno koristio sam i knjige. Ovaj zanat danas nema ko da nauči mlade”, objašnjava Atila Zemko restaurator.

Restauracija je istorija predmeta

Svaki komad nameštaja, ili predmeta ima svoju istoriju i priča je za sebe. Atila objašnjava da ne može da se izdvoji ni jedan predmet, a ‘restaurirali’ su predmete i nameštaj i iz 1500.godine.

“Recimo neki komad nameštaja koji je stvarno redak treba da se vrati u prvobitno stanje to je veliki posao. Borba za svaki predmet je posebna, jer treba da se pristupi kako je počeo majstor.Odnosno, bez šarafa, eksera, a predmeti se vremenom unište jer ih ljudi premažu farbama ili lakovima. Onda moramo sve te slojeve prvo skinuti, pa krenuti sa obnavljanje”, dodaje Atila Zemko.

Njegov sin, Andrej Zemko je preuzeo posao.Andrej kaže da je posao zavoleo uz oce, kada je dolazio iz škole u pomagao u radionici.

“Ljubav prema poslu se dogodila spontano. Posle škole nije znao šta da radi i dolazio je u radionicu kod oce. Uz njega i knjige naučio je posao.

“Posla ima jer nema puno onih koji se bave ovim poslom.Ja se bavim restauracijom nameštaja.Znači, stolovi, ormari, stolice…Prvo pogledam u kakvom je stanju predmet.Onda počnem da šmirglam kako bi skinuo lak sa predmeta, zalepim šta je slomljeno i na primer zategnem stolicu. Posle toga, ide priprema za lakiranje i na kraju ide francuska politura. Retko kada radim sa voskom i uljem”, rekao je Andrej Zemko.

Pored građana iz cele Srbije koji uglavnom donose nameštaj na restauraciju, donose ih i firme. Za ovaj posao je potrebno strpljenje i mirne ruke.Da bi se jedna stolica vratila u prvobitno stanje, potrebno je nedelju dana pažljivog rad.

Otac i sin objašnjavaju da nikada ne znaju kakav će predmet dobiti na obnovu. Restaurirali su pisaći sto Tonet iz 1900. godine, baroknu fotelju iz 1700. godine, kao i stari sekretar iz 1850.godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %