Krivolov na mišara, strogo zaštićena vrsta grabljivica.
Ekologija

Krivolov na mišara: uhapšen M.N.

0 0
Read Time:3 Minute, 31 Second

Krivolov na zaštićene vrste se ne isplati. Zbog krivolova i povređivanja mišara, zaštićene vrste uhapšen je M.N. iz Šapca. On se tereti da je nezakonitom zamkom pokušao da ulovi mišara (Buteo buteo). Reč je o strogo zaštićenoj ptici grabljivici iz porodice jastrebova. Njemu je određen pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo. Kao i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od zabrinutih građana je 28.12.2022. dobilo obaveštenje da se u selu Skupljen, nadomak Šapca, u zakonom zabranjenoj zamci (kljusa) nalazi povređeni mišar. Ekipa iz Tima za borbu protiv krivolova, koja deluje u okviru DZPPS, odmah je kontaktirala novoosnovanu Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala MUP-a Srbije i uputila se na teren kako bi asistirala policijskim službenicima.

U Krivolov krenuo sa nezakonitim zamkama

Okrivljeni je na neobrađenoj parceli, na svega 50 metara od magistralnog puta, postavio kavez sa dva goluba visokoletača. Na koji su stavljena kljusa. To je zakonom zabranjena zamka koja se u prošlosti koristila za lov na krupnu divljač. Mišar je zatečen u lošem stanju, sa otvorenim prelomom leve noge. Međutim, uprkos strašnim povredama i dalje bio živ.
Brzom akcijom policijskih službenika iz Vladimiraca koju je koordinisala Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala, za samo nekoliko sati otkriven je počinilac ovog gnusnog zločina. Istog dana,  mu je određen i pritvor zbog krivičnih dela Zlostavljanje i ubijanje životinja (čl. 269, Krivičnog zakonika Republike Srbije). kao i Uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra (čl. 265, Krivičnog zakonika Republike Srbije).

“Napominjemo da je za ova krivična dela predviđena kazna koja varira od novčane, odnosno zatvorske u trajanju do tri godine. Odnosno, u  slučaju Zlostavljanja i ubijanja životinja,a  zatvorske kazne u trajanju od 6 meseci do 5 godina u slučaju Uništenja i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra. Mišar je, nakon izvršenog policijskog uviđaja, zbrinut u lokalnoj veterinarskoj ambulanti. Zatim je premešten u Beogradski zoo vrt. Tamo je pod stalnim nadzorom biologa i veterinara. Kako saznajemo, usled strašnih povreda koje je zadobila, ptici je amputirana noga. Ona se  trenutno privikava na život sa jednom nogom”, navodi se na sajtu DZPPS.

Lovom na mišare štetu trpe i poljoprivrednici

Mišar je ptica koja svake godine uništi na hiljade glodara. Ubijanjem ili povređivanjem ove vrste, nanosi ogromna šteta poljoprivrednicima.


“Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije se više od dvadeset godina bavi ovom problematikom. Na radaru imamo veliki broj krivolovaca, štiglićara i trovača za koje garantujem da će biti uhvaćeni i procesuirani u skladu sa zakonom. Srbija je osnivanjem Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala napravila ogroman pomak u sferi zaštite biodiverziteta. Primenjuju se ozbiljne metode za otkrivanje onih koji se bave nezakonitim lovom,rekao je Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim životinjama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nije bitno koje metode se koriste za krivolov, svi će na kraju budu uhvaćeni, smatraju ekolozi.

Kao što su  lov uz pomoć zamki, klopki, kapana, mreža, lepka i sličnog. Pobrojane načine nezakonitog lova ne tretira samo domaće zakonodavstvo, već i brojne međunarodne konvencije. Srbija je potpisala i ratifikovala ih”, rekao je Davor Marković, specijalista za suzbijanje zločina nad divljim životinjama iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Građani pomažu u otkrivanju krivolovaca

„U otkrivanju slučajeva redovno nam pomažu savesni građani koji brinu za prirodu naše zemlje. Imamo oči i uši svuda. U mnogim selima i gradovima i malo toga može da prođe neopaženo. Ako neko misli da može da hvata, povređuje i ubija divlje ptice bez krivičnih posledica, vara se. Radimo naporno na unapređenju odnosa državnih institucija prema ovom problem. Uporni smo u tome i bliži se dan kada će biti kažnjeni svi koji se odluče da krše zakon”, kažu u DZPPS.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na građane da se dodatno upoznaju sa načinima kojima se krivolovci i zlostavljači životinja služe da uništavaju naša prirodna bogatstva. Da ih o tome obaveste i time pomognu zajedničku borbu za očuvanje prirode naše zemlje.
Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %