Ekologija

Bio sapuni deo cirkularne ekonomije

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

„Edukacija o ciljevima, značaju i promociji cirkularne ekonomije“ naziv je radionice održane u Pančevu.  U skladu sa primenom  nove klasterske metodologije pristupnih pregovora Republike Srbije o članstvu u EU, Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je radionicu. Održana u saradnji  i sa  Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga i Regionalna razvojna agencija Južni Banat doo Pančevo.

Koordinator RPK Pančevo Zoran Černoh tom prilikom je izrazio zadovoljstvo zadovoljstvo povodom mogućnosti da se prezentacija održi zajedno sa radionicom za sve zainteresovane.

Tatjana Dijan ispred RRA Južni Banat govorila je o  trendovima u svetu po pitanju cirkularne ekonomije. Bio Idea želi da podeli znanje o izradi ekoloških sapuna. Smatramo da se u svakom domaćinstvu može napraviti sapun. Proces pravljenja je jednostavan i lak, kao da pravimo domaći hleb.

U okviru radionice je predstavljen koncept i značaj cirkularne ekonomije, kao i projekat socijalne franšize „BIO SAPUNI“ sa praktičnom obukom za izradu ekoloških sapuna. Prezentaciju celog koncepta i samu radionicu je realizovala g-đa Sanida Klarić predstavnica neprofitne organizacije Udruženja „BIO IDEA za održivi razvoj“.

“Sirovinu od koje pravimo sapune već imamo u kuhinji.To je upotrebljeno ulje od prženja. Od jednog litra upotrebljenog kuhinjskog ulja možemo napraviti 10 sapuna. Prestanimo da bacamo upotrebljeno kuhinjsko ulje koje zapušava odvode. Malom promenom u navikama , doprinosimo rešavanju ekološkog pitanja odlaganja upotrebljenog kuhinjskog ulja i prekomerne upotrebe deterdženata”, poručuju iz udruženja.

Ovaj projekat je primer uspešne primene koncepta od strane ovog udruženja koje se bavi proizvodnjom sapuna od biljnih ulja. To uključuje  korišćeno jestivo ulje, a podržan je od strane mnogih domaćih i stranih  institucija i organizacija. Prisutni su imali priliku da na licu mesta izrađuju bio sapune.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %