Ekologija

Zbrinuto je 1,1, milijardu kilograma opasnog otpada

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Opasnog otpada zbrinuto je 1,1 milijardu kilograma od industrije posebnih tokova otpada. Ilustracije radi, ta količina utovarena u kamione činila bi kolonu dužu od 2.500 kilometara toksičnog otpada. On je zauvek zbrinut na način da ne predstavlja opasnost po životnu sredinu.

Rekordne količine zbrinutih posebnih tokova otpada u prethodnoj godini i nastavak tog trenda u tekućoj, povećanje broja zaposlenih, redovna isplata podsticaja od strane države, borba protiv nelegalnih tokova otpada i planiranje unapređenja pravnog okvira, jasan su signal da Srbija ide u dobrom smeru kada je reč o zaštiti životne sredine.

Egić: Podrška države se isplatila

Predsednik Udruženja reciklera Srbije Nikola Egić ističe da je podrška države i redovna isplata podsticaja u poslednjih nekoliko godina od izuzetnog značaja za industriju posebnih tokova otpada.

„Propisno zbrinjavanje opasnog otpada je pretpostavka zdrave životne sredine. Koraci koje država preduzima u poslednje dve godine radom na prevenciji, promenama u inspekcijskom nadzoru. Isto tako i stabilnom finansiranju, doprineli su da se ova industrija uzdigne na nivo regionalnog lidera i prevaziđe sve mikro probleme sa kojima se dugi niz godina suočavala. To je od velike važnosti. Bezbedno zbrinjavanje opasnog otpada i sprečavanje ispuštanja toksičnih materija u životnu sredinu preduslov za čiste vode, vazduh i zemljište”, rekao je Egić.

Baterije spadaju u opasan otpad.

Prema njegovim rečima, reciklažna industrija je u poslednjih 12 godina zbrinula više od 470.000 tona recikliranih otpadnih guma. One usled neadekvatnog odlaganja na nesanitarnim deponijama mogu biti lako zapaljive. Sagorevanjem u atmosferu dospevaju na biljke čime ulaze u lanac ishrane. Sa druge strane, ako su pravilno tretirane, od otpadnih guma u postupku reciklaže dobija se materijal za izgadnju puteva. Kao i za proizvodnju podloga za sportske terene i dečija igrališta.

U istom periodu zbrinuto je više od 350.000 tona električnog i elektronskog otpada. Od 2010. do danas zbrinuto je i oko 220.000 tona akumulatora. To podrazumeva tretman više od 120 hiljada tona olova i 5,5 hiljada tona sumporne kiseline. Takođe, zbrinuto je više od 55.000 tona otpadnih ulja i oko 20.000 tona otpadnih vozila.

Egić je istakao da reciklažna industrija upošljava više od 15.000 ljudi. Od toga oko 13.000 sakupljača, koji mahom pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva.

„Sakupljanje otpada je težak posao, ali za nekoliko hiljada porodica jedini izvor prihoda. Zato verujem da će ulaganja u infrastrukturu i planirana unapređenja sistema sakupljanja otpada omogućiti bolje uslove za rad za naše sugrađane”, istakao je Egić.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %