Feminizam

„One kreiraju – one inoviraju“

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

„One kreiraju – one inoviraju“, naziv je konferencije koja je održana u U Palati Srbije u Beogradu.Povod je bio obežavanje Svetskog dana kreativnosti i inovacija.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević zastupa stav da je percepciju o rodnoj ravnopravnosti potrebno zaista menjati ne samo deklarativno. On je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam dodelio 2021., i početkom 2022. godine preko 100 miliona dinara. I to najviše novca je usmerio ka ženama u biznisu, privredi i turizmu.

Ivanišević: Osnaživanje žena jedan od prioriteta

,,Moramo više da razgovaramo o ulozi muškaraca u osnaživanju žena i jačanju svesti o rodnoj ravnopravnosti. Niko nije ničije vlasništvo. Napravićemo edukativni karavan kroz Vojvodinu gde ćemo uticati na jačanje svesti devojčica i žena o ekonomskom osnaživanju. Kao i o osvetljavanju uloge žena u privredi i nauci. Pokazatelji u privredi govore da još uvek nismo došli do udela žena od 50 odsto u vlasništvu firme, te da je zarada žena manja. Ono na čemu insistiramo u konkursima jeste da žena bude upravljač preduzeća“, rekao je Ivanišević.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je nedavno potpisao Protokol o saradnji sa Udruženjem naučnica u Srbiji. Time je postao bogatiji za još jednog strateškog partnera. U narednom periodu još intenzivnije raditi na povezivanju akademske zajednice i žena u nauci sa sektorom privrede i preduzetništva. Naime, Ivanišević i predsednica Udruženja, prof. dr Sanja Podunavac – Kuzmanović, ističu da je potpisivanje dokumenta o zajedničkoj saradnji i sprovođenju aktivnosti na osnaživanju javnog mnjenja. Ali i žena u nauci i privredi, od velike važnosti. Pošto, relevantni statistički podaci u AP Vojvodini pokazuju da žene imaju dominantnu ulogu. I to ne u društvu, porodici, u javnom i privatnom sektoru, već u privredi i visokoobrazovnom sistemu.

Žene nisu dovoljno zastupljene u nauci i privredi

U fokusu konferencije jesu žene koje u okviru sfera delovanja, delatnosti, struke i zanimanja, kao i interesovanja. One doprinose stvaranju boljeg okruženja kroz različite segmente aktiviteta. Uključujući uvođenje principa rodne ravnopravnosti u svoje okruženje, umetnost, nauku, privredu, preduzetništvo i inovacionu delatnost.

Sagledavanje problema u oboj oblasti je pokazalo da žene nisu dovoljno zastupljene u nauci i privredi. Te prisustvo hijerarhijske diskriminacije i stereotipa koji su prisutni u svim društvenim sferama i slojevima kao i hijerarhije omeđene patrijarhalnim modelima.

Konferenciji su prisustvovali i savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Gordana Gavrilović. Zatim, direktorka Agencije UN Women u Srbiji, Milana Rikanović, šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije, Dirk Lorenc. Kao i brojne naučnice sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. One su izlagale svoja iskustva i primere iz prakse, te načine na koje se može menjati društvo, javno mnenje i okolnosti u kojima živimo.

Događaj organizuju Udruženje naučnica Srbije „SRNA“ u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije. U saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women). Sve je deo projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %