Ekologija

Slepo kuče treba da se očuva

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Slepo kuče, šafranjika, orao belorepan, crne rose su samo neke od retkih vrsta na prostoru Subotičke peščare. Subotica je jedan od retkih gradova sa visokim procentom pod zaštićenim područijima. Posebno su važna jezera  Palić i Ludaš koja su proglašena za strogo zaštićenog područja. Specifični su i po tome što spadaju u oaze ptičijeg sveta. Registrovano je  oko 260 vrsta ptica, od čega su 135 gnezdeće vrste Crne rode, orao belorepan i orao krstaš su samo neke od retkih vrsta koje ljubitelji zaštite prirode mogu da vide. Delovanjem čoveka dolazi do izumiranja retkih vrsta flore i faune.

Prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode malobrojne populacije šafranjike nalaze se jedino u Subotičko-Horgoškoj peščari i analizom starih karata, počevši od 1740. godine utvrđena je dinamika smanjenja staništa vrste u regionu.

Pored magičnog ptičijeg sveta, nekadašnja panonska nizija jer specifična i po brojnosti slepog kučeta. Pre više od 30 godina ponovo se pojavio u Subotičko-horgoškoj peščari.

Crna roda. Foto: http://www.palic-ludas.rs/

U Subotičkoj peščari od tada do danas se utvrđuje brojno stanje panonskog slepog kučeta. Monitoring retkih vrsta realizuju  saradnici Javnog preduzeća „Palic-Ludaš“ zajedno sa stručnjacima Nacionalnog parka Kiškunšag. Malo je poznato, ali slepo kuče je retka vrsta koja je ugroženija id džinovske pande, jer njegovo stanište su oranice i neretko stradaju od stane čoveka, koji ih tretira kao štetočine.

Slepom kučetu preti izumiranje

Ova vrsta sisara razvila se u Karpatskom basenu pre otprilike 1,5 miliona godina i da do danas živi isključivo u Karpatskom basenu. Veličina populacije ove vrste glodara je oko hiljadu primeraka, to je na svetskom nivou. Nalazi se u Mađarskoj i to u Albertirši, Kelebiji i Baji. A u Srbiji se nalazi jedan manji deo, i to baš ovde u okolini Subotice i na području Fruške gore.

Međutim, dobra vest je da se broj jedinki povećava. Procenjuje se da trenutno u Subotičkoj-horgoškoj peščari ima oko 500 ili 600 primeraka ovih glodara.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %