Ekologija

U pripremi su inovativni modeli upravljanja lučkim otpadom

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Malo ko se bavi sa lučkim otpadom.Projekat ECOWAVES (https://ecowaves.adrioninterreg.eu) realizuje 8 partnera iz 7 evropskih zemalja u okviru Interreg V-B Jadransko-jonskog programa (ADRION). Otpočeo je u martu 2020. godine i trajaće do kraja avgusta 2022. godine.

Prepoznajući ekološke rizike vezane za ilegalno odlaganje brodskog otpada i neadekvatno upravljanje otpadom u lukama, ECOVAVES se fokusira na ostvarenje dva cilja. Prvi je kreiranje transnacionalne strategije za upravljanje otpadom u lukama. Drugi je formiranje transnacionalne mreže za zaštitu životne sredine u području luka. Glavni rezultati će biti:

nove transnacionalne smernice,

inovativni modeli upravljanja lučkim otpadom,

lučke oblasti opremljene eko ostrvima i svetlosnim signalnim sistemom.

Kao i oprema za monitoring sa najsavremenijim tehnologijama, kao i sporazumi koje potpisuju kompanije za krstarenje.

14. decembra 2021. godine, Eko zona Ada Huja doo, projektni partner iz Srbije, organizovala je okrugli sto o rezultatima SWOT analize postojećih zakona i propisa za upravljanje lučkim otpadom. Analiza je ranije ove godine urađena u svakoj od zemalja koje učestvuju u projektu. Događaj se organizovao online, a bili su i oni koji su i fizički prisustvovali. Bilo je oko od 30 učesnika.

Diskusija je dovela do zaključka da u svakoj zemlji uključenoj u projekat postoji prostor za poboljšanje u pogledu unapređenja postojeće regulative. Kao i u njenom sprovođenju u praksi. Projekat ECOWAVES predstavlja izuzetnu priliku za interesne strane iz svih zemalja da zajedničkim naporima dođu do najboljih lokalno primenljivih rešenja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %