Ekologija

„Zaštita životne sredine i ekonomski rast: iskustva iz Japana, EU i Srbije“

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

 „Zaštita životne sredine i ekonomski rast: iskustva iz Japana, EU i Srbije“, naziv je dvodnevna međunarodna virtuelnu konferenciju. Organizator je ISAC fond uz podršku Ambasade Japana u Beogradu. Konferencija će biti održana putem platforme Zoom, a prenos uživo biće obezbeđen putem Fejsbuka 10. i 11. februara, 2021.

Uništavanje životne sredine i klimatske promene, pretnja su  svetu. Čitav svet teži ka što većem ekonomskom rastu, ali on mora da bude usklađen sa brigom o životnoj sredini. Srbija nije izuzetak i učenje iz iskustava i primera dobrih praksi razvijenih zemalja u ovoj oblasti je od velikog značaja.

Nerešivi problemi ekologije i ekonomije?

Srbija se trenutno suočava sa problemima velikog zagađenja vazduha i voda, čiji su uzroci,  “prljave” industrije, termoelektrane…. Zatim,  povećanje saobraćaja, loša regulacija zaštite životne sredine u slučaju stranih investicija i sveukupno nedostatak svesti o životnoj sredini.

Iskustvo Japana, kao jedne od najjačih svetskih ekonomija, u povezivanju razvoja sa zaštitom životne sredine je veoma relevantno. Naročito kada je  reč o rešavanju problema “prljavih” tehnologija. Japan bi takođe mogao da bude važan akter za zagovaranje i podržavanje evropskog puta Srbije. Posebno ako je reč  o održivoj ekonomiji, što bi istovremeno bilo veoma korisno i za odnose Srbije i Japana.

„Zeleni dogovor“ put ka rešavanju problema životne sredine

Predstavljajući evropski Zeleni dogovor, EU je postavila cilj da svoju ekonomiju učini održivom, smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Poglavlje 27  pregovora o pristupanju Srbije EU jedno je od najsloženijih i najizazovnijih poglavlja u procesu integracije Srbije.

Pomirenje između životne sredine i ekonomije. Foto:ISAC

„Ako Srbija ne poštuje standarde EU, na kraju će se suočiti sa preprekama u pregovorima zbog razvoja zasnovanog na prljavim tehnologijama. Verovatno će i da plaća cenu za dobra proizvedena u postrojenjima  prljavu tehnologiju, bilo u vidu direktnog poreza ili kazni.Cilj konferencije jeste podizanje svesti o životnoj sredini, istraživanje različitih iskustava u pokušaju da se krene ka održivoj budućnosti Srbije„, navodi se sajtu ISAC.

Poglavlje 27  pregovora o pristupanju Srbije EU jedno je od najsloženijih i najizazovnijih poglavlja u procesu integracije Srbije.

Želimo da, koristeći konkretne primere i najbolje prakse iz Japana i EU, prenesemo poruku da je održiv ekonomski rast moguć. Broj investicija ne bi po svaku cenu trebalo da ima prednost u odnosu na njihov kvalitet. Srbiji trenutno nedostaju milijarde dolara potrebne za transformaciju ekonomije ka većoj održivosti u kontekstu zaštite životne sredine. i biće joj potrebna pomoć iz inostranstva da bi svoje obaveze ispunila”, navodi se sajtu ISAC.

Nacrt agende događaja dostupan je ovde.

Ceo događaj možete pratiti  uživo na fejsbuk stranici ISAC fonda.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %