Ekologija

Srdić: Ulažemo u zaštitu životne sredine

0 0
Read Time:3 Minute, 48 Second

Pre tri godine Opština Bačka Topola postala je bogatija za jedan Park prirode. Naime, Skupština opštine Bačka Topola usvojila je 6. aprila 2017.godine  Odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline“, nakon što je stiglo odobrenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.Ovu odluku pre godinu dana, pozdravili su ribolovci, zaštitari prirode, ekolozi i svi oni koji su u predhodnom periodu upozoravali na krivolov i zagađenje Zobnatičkog jezera koji se smatra jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, Saša Srdić za portal ecofeminizam.com, kaže da od tada do danas se u Park prirode “Bačkotopolska dolina” svake godine kontinuirano se ulažu novac.

Posvećeni smo zaštiti životne i možemo da se pohvalimo da je Bačkotopolsko jezero jedno od najčistijih jezera u Vojvodini, a od kada je proglašen Park prirode ima manje i krivolova. Ulažemo u uređenje „Bačkotopolske doline““, rekao je predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, Saša Srdić.

Foto:Sandra Iršević

Inače, „Bačkotopolska dolina“ je područje koje je  raj za sve ornitologe i ljubitelje ptica, jer od 148 registrovanih vrsta 75 se gnezdi na zaštićenom području, a ostalima služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe. Među značajnim gnezdaricama posebno se ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka. Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka. Mnoge vrste ptica značajne su u nacionalnim i međunarodnim razmerama. Pored 123 vrste strogo zaštićene u Srbiji, 50 vrsta se nalaze na SPEC listi (vrste značajne za zaštitu u Evropi), a 23 vrste su na spisku Dodatka I Direktive o pticama.Parka prirode „Bačkotopolske doline“ prostire se na površini od 522,2 hektara, sa zaštitnom zonom od dodatnih 1566 hektara, dok je upravljanje povereno Javnom preduzeću za građevinsko zemljište i prostorno planiranje opštine Bačka Topola.U zaštićenom području uspostavljaju se i nova pravila vezana za boravak ljudi i njihove aktivnosti. Biće uklonjeni molovi koji nisu u skladu sa zaštitom prirode, u roku od pet godina, a park-šume će se etapno obnavljati, dok lov na vodene ptice više neće biti dozvoljen.

Močvarna i zabarena staništa, čije površine su se proširile formiranjem Akumulacije „Zobnatica“, predstavljaju značajno utočište vrstama vlažnih staništa koje su postale ugrožene regulacijom Krivaje. Jezerski ekositem akumulacije, u kojoj se razvijala prirodna zonacija vegetacije nizijskih jezera, predstavlja zamensko stanište, obezbeđujući opstanak ugroženim vrstama čija su staništa uništena isušivanjem plavnih područja velikih reka.

Pored toga, nastavljene su i druge investicije koje imaju za cilj poboljšanje zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture. U planu je i rešavanje problema sa otpadom.

Foto:Sandra Iršević

„ Lokalna samouprava je u budžetu za narednu godinu opredelila sredstva u iznosu od 21 milion dinara, kao jedan od osnivača Regionalne deponije, koja će u narednom periodu, kada počne da funkcioniše u punom kapacitetu, rešiti i problem čvrstog komunalnog otpada. Navedeno će nam otvoriti mogućnost sanacije i rekultivacije postojećih i uklanjanje divljih deponija. Kao što sam napomenuo na početku, nivo ulaganja naše lokalne samouprave govori o našem odnosu i stavu prema zaštiti životne sredine”, dodaje  Srdić.

Gorući problem zagađenje reke Krivaje

U reci u kojoj su se nekada kupali stanovnici Bačke Topole I Malog Iđoša danas je zagađena, bez živog sveta, stalno se šire neprijatni mirisi, a kako pojedini ekolozi tvrde nestale su žabe i ribe. Glavni problem je industrija koja nema ugrađene prečistače i tako diretno ispušta otpadne vode u reku Krivaju. Prema zakonima Republike Srbije do  2025.godine morali bi da ugrade prečistače. Naš sagovorik kaže da izgrađnja prečistača za otpadne vode je jedna od najvećih investicija u njihovoj opštini I da je staje oko  600 miliona dinara, čiji završetak planira se  sredinom iduće godine.

“Zahvalni smo Pokrajinskoj vladi što je obezbedila većinu novca da se realizuje projekat izgradnje prečistača za otpadne vode. Probni rad prečistača očekujemo u maju naredne godine, a pored toga u planu je I završetak glavnog kolektora za otpadne vode. Za sada smo završili izgradnju glavnog kolektora kroz samo naselj, a potrebno je još pokriti I deo naselja  do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u dužini od oko 2 kilometra i vrednosti oko 40 miliona dinara. Što se tiče same kanalizacione mreže, naselje Bačka Topola je trenutno oko 30 % pokriveno sa kanalizacijom i planira se proširenje dok celo naselje ne bude obuhvaćeno. U narednoj godini planira se izrada projektno tehničke dokumentacije za izradu preostalog dela kanalizacione mreže za čega su predviđena sredstva u budžetu za narednu godinu”, rekao je predsednik Skupštine opštine, Bačka Topola Saša Srdić.

U budžetu opštine za 2021.godinu obezbeđeno je 2 miliona dinara za Mernu stanicu za kvalitet vazduha i vode, kao i 2 milona dinara za Park prirode “ Bačkotopolska dolina”.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %