„Životne priče žena iz Vojvodine“

Udruženje „Ženske studije i istraživanja“ Novi Sad realizuje od 1998.godine  dva  dugoročno osmišljena projekta: „Životne priče žena iz Vojvodine“ i „Znamenite žene Novog Sada“ koja su pokrenule  Svenka Savić i Gordana Stojaković. Studije, u saradnji sa “Futura publikacije”, Zavodom za ravnopravnost polova, Jevrejskom opštinom iz Novog Sada i Zavodom za kulturu Slovaka objavljuju postepeno knjige o ženama iz nacionalnih zajednica u Vojvodini i do sada je izdato ukupna 31 publikaciju.

Projekat „Znamenite Jevrejke Subotice“ deo je dugoročne inicijative i nastojanja negovanja kulture sećanja na znamenite žene, a realizovan je tokom 2020.godine.

“Naša namera je bila da životne priče 10 znamenitih Jevrejki koje su živele i/ili radile u Subotici tokom 20. i 21. veka: Tereze Šreger, dr Lenke Reves rođena  Kraus, dr Margite Hercl, dr Jolande Hojman, Jelisavete Alajn, Ide Sabo, Eve Ras, Mire Adanja Polak, Sonje Licht i dr Vere Zdravković, rođene Šrajber učinimo dostupnim javnosti kako bi zaživele u kolektivnom znanju i sećanju nas savremenika i savremenica danas. Tokom istraživanja smo koristile već postojeće, zapisane biografije i obogatile i proširile ih novim podacima koji su do sada bili slabo poznati ili nepoznati javnosti o subotičkim Jevrejkama koje želimo da prikažemo kao znamenite. Njihovi doprinosi istorijskim, društvenim i kulturnim prilikama grada Subotice i šireg regiona zaslužuju da budu deo naše ženske istorije.Do sada je malo pažnje posvećeno pitanju uloge koje su Jevrejke imale u u ekonomskom, prosvetnom, dobrotvornom i kulturnom životu grada Subotice, ali i šire. Za neke od žena čije smo životne priče obuhvatile brošurom još uvek ima malo podataka u izvorima u Subotici, pa je potrebno nadalje istraživati. Takođe je broj znamenitih Jevrejki Subotice mnogo veći, ali i ostalih znamenitih žena koje su se rodile ili deo života provele tu”, rekla je autorka za portal ecofeminizam.com, Margareta Bašaragin.

Veliku podršku u realizaciji projekta pružila je Jevrejska opština u Subotici, naročito Branka Banjanin, potom od Stevan Mačković, Dejan Mrkić i Bojan Samardžija iz Istorijskog arhiva Subotica, dr Vere Zdravković,  o kojoj do sada nije pisano ništa i Grada Subotice koji je finansirao čitav projekat.

Margareta Bašaragin

“Ovi dugoročno osmišljeni projekti imaju za cilj afirmaciju potencijala, znanja, duhovnosti i iskustva (starijih) žena u Vojvodini i Srbiji iz različitih nacionalnih verskih i kulturnih zajednica. Tražile smo odgovor na pitanje kako se postepeno formirala multikulturna zajednica i kakav je doprinos žena u tom procesu koji još traje. Jedan od ciljeva je da mlade žene iz različitih nacionalnih zajednica doznaju o generacijama koje im prethode te da se dovedu u neposrednu vezu jedne sa drugima. Individualne životne priče žena i sećanja (Albanki, Crnogorki, Hrvatica, Jevrejki, Mađarica, Romkinja, Rusinki, Slovakinja, Srpkinja) u XX veku svedoče nam o mnogim strategijama zajedničkog života koji može prerasti u modele interkulturnog dijaloga danas ne samo kod nas”, rekla je Margareta Bašaragin.