Feminizam

„Životne priče žena iz Vojvodine“

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Udruženje „Ženske studije i istraživanja“ Novi Sad realizuje od 1998.godine  dva  dugoročno osmišljena projekta: „Životne priče žena iz Vojvodine“ i „Znamenite žene Novog Sada“ koja su pokrenule  Svenka Savić i Gordana Stojaković. Studije, u saradnji sa “Futura publikacije”, Zavodom za ravnopravnost polova, Jevrejskom opštinom iz Novog Sada i Zavodom za kulturu Slovaka objavljuju postepeno knjige o ženama iz nacionalnih zajednica u Vojvodini i do sada je izdato ukupna 31 publikaciju.

Projekat „Znamenite Jevrejke Subotice“ deo je dugoročne inicijative i nastojanja negovanja kulture sećanja na znamenite žene, a realizovan je tokom 2020.godine.

“Naša namera je bila da životne priče 10 znamenitih Jevrejki koje su živele i/ili radile u Subotici tokom 20. i 21. veka: Tereze Šreger, dr Lenke Reves rođena  Kraus, dr Margite Hercl, dr Jolande Hojman, Jelisavete Alajn, Ide Sabo, Eve Ras, Mire Adanja Polak, Sonje Licht i dr Vere Zdravković, rođene Šrajber učinimo dostupnim javnosti kako bi zaživele u kolektivnom znanju i sećanju nas savremenika i savremenica danas. Tokom istraživanja smo koristile već postojeće, zapisane biografije i obogatile i proširile ih novim podacima koji su do sada bili slabo poznati ili nepoznati javnosti o subotičkim Jevrejkama koje želimo da prikažemo kao znamenite. Njihovi doprinosi istorijskim, društvenim i kulturnim prilikama grada Subotice i šireg regiona zaslužuju da budu deo naše ženske istorije.Do sada je malo pažnje posvećeno pitanju uloge koje su Jevrejke imale u u ekonomskom, prosvetnom, dobrotvornom i kulturnom životu grada Subotice, ali i šire. Za neke od žena čije smo životne priče obuhvatile brošurom još uvek ima malo podataka u izvorima u Subotici, pa je potrebno nadalje istraživati. Takođe je broj znamenitih Jevrejki Subotice mnogo veći, ali i ostalih znamenitih žena koje su se rodile ili deo života provele tu”, rekla je autorka za portal ecofeminizam.com, Margareta Bašaragin.

Veliku podršku u realizaciji projekta pružila je Jevrejska opština u Subotici, naročito Branka Banjanin, potom od Stevan Mačković, Dejan Mrkić i Bojan Samardžija iz Istorijskog arhiva Subotica, dr Vere Zdravković,  o kojoj do sada nije pisano ništa i Grada Subotice koji je finansirao čitav projekat.

Margareta Bašaragin

“Ovi dugoročno osmišljeni projekti imaju za cilj afirmaciju potencijala, znanja, duhovnosti i iskustva (starijih) žena u Vojvodini i Srbiji iz različitih nacionalnih verskih i kulturnih zajednica. Tražile smo odgovor na pitanje kako se postepeno formirala multikulturna zajednica i kakav je doprinos žena u tom procesu koji još traje. Jedan od ciljeva je da mlade žene iz različitih nacionalnih zajednica doznaju o generacijama koje im prethode te da se dovedu u neposrednu vezu jedne sa drugima. Individualne životne priče žena i sećanja (Albanki, Crnogorki, Hrvatica, Jevrejki, Mađarica, Romkinja, Rusinki, Slovakinja, Srpkinja) u XX veku svedoče nam o mnogim strategijama zajedničkog života koji može prerasti u modele interkulturnog dijaloga danas ne samo kod nas”, rekla je Margareta Bašaragin.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %