Ekologija

NEDOPUSTIV VANDALIZAM PREMA PRIRODI

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Gradski odbor Zelenih Subotice uputio je saopštenje u kome traži od upravljač zaštićenog područja ’’Palić Ludaš’’ i Šumske uprave u Subotici – “Vojvodinašume” počnu ozbiljnije da se bave  zatitom Subotičke šume, njene flore i faune. Zeleni Subotice traže postavljanje fizičkih barijera na svaki šumski ulaz, kao i kontrolu ulaska svih motornih vozila.

“ Zahtevamo definisanje pravila kretanja i ponašanja za osobe čija su domaćinstva ili vikendice uz šumu ili u njoj.Mi Zeleni Subotice, naši članovi, aktivisti, volonteri, kao i ogromna većina ekološki svesnih građana, ne možemo prihvatiti činjenicu da se jedan deo naših sugrađana tako sramno i ponižavajuće odnose prema prirodi u našem okruženju. Ne možemo prihvatiti da se zlodela nekažnjano, a svakodnevno događaju u Subotičkoj šumi. Nema nikakve logike da se motorna vozila nesmetano i bez kontrole kreću na zaštićenom području. Samim tim što se to dopušta, dolazi do nekontrolisanog uništavanja flore i faune.Na prostoru koji je namenski predviđen za odmor i rekreaciju, neophodn je postaviti video nadzor. Uspostaviti redovnu, stalnu komunikaciju i definisati potrebne aktivnosti sa ekološkom inspekcijom i komunalnom policijom, a sve u cilju da se spreče ovakva sramna vandalska dešavanja”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Zelenih Subotice.

U prethodne tri godine Zeleni Subotice su  kroz aktivizam i projekte uklonili zajedno sa oko 100 aktivista  oko 250 kubnih metara otpada iz šume. Subotička šuma je predeo izuzetnih odlika u zoni zaštićenog područja, da predstavlja najvažniji deo ekosistema koji ima direktan uticaj na zdravlje čoveka, odnosno životnu sredinu, onda je logično da ne smemo dopustiti bilo kakve aktivnosti bez nadzora ili ograničenja, navodi se u saopštenju. Na kraju su podsetili da kroz realizaciju projekata koji su podržali Grad Subotica i Ministarstvo zaštite životne sredine, podigli su ekološku svest građana, ali ne i svest kod određenih institucija, inspektora i onih koji treba da sprovode propise iz oblasti zaštite životne sredine, zaključuju Zeleni Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %