Ekologija

„Dan ekološkog duga zemlje“ 2020. godine biće 22. avgusta

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Organizacija „Global Footprint Network“ izračunala je da će „Dan ekološkog duga zemlje“ 2020. godine biti 22. avgusta, prenosi portal https://www.eurocommpr.at/rs/Novosti/Saopstenja-za-medije/Dan-ekoloskog-duga-zemlje-se-pomera-za-tri-nedelje.

Ove godine prirodni resursi planete biće potrošeni tri nedelje kasnije u odnosu na 2019. godinu, kada je „Dan ekološkog duga“ bio 29. jula. Kratkoročno smanjenje ekološkog otiska čovečanstva je direktna posledica globalnih mera u borbi protiv CoVid-19. Ljudi na godišnjem nivou potroše prirodne resurse 1,6 puta brže nego što je ekosistemima planete potrebno da se regenerišu.

Foto: Lukáš Dlutko

Grad Beč podstiče smanjenje ekološkog otiska i zaštitu klime. Jedan od načina je projekat „Reparaturnetzwerk“ („Mreža za opravke“) koji je osmišljen 1999. godine. Ova mreža zanatskih preduzeća nudi različite vrste opravki za fizička lica i firme, savete i radionice za samostalne opravke, savete za održavanje kućne tehnike i uštedu energije i prodaju korištenih proizvoda. Svaki proizvod koji se duže koristi, štedi resurse i štiti klimu. Bečka „Mreža za opravke“ je za dvadeset godina postojanja dostigla 900.000 opravki i sprečila stvaranje 12.000 tona otpada. Projekat je prvobitno započet sa 23 majstora, a mreža sada obuhvata 80 preduzeća koja obezbeđuju 230 radnih mesta.

U okviru projekta „RETIBNE“ nastavnicima i profesorima tehničkog i informatike u osnovnim i srednjim školama na raspolaganje se stavljaju metode i materijali za nastavu na temu opravki i održivog razvoja. Cilj projekta je da učenici nauče da identifikuju neispravnosti i poprave različite tehničke proizvode, što istovremeno dovodi do razumevanja složenih problema u vezi sa njihovom proizvodnjom, upotrebom i odlaganjem.

Svako ko svesno kupuje proizovde sa dužim vekom trajanja i popravlja ih, može da smanji svoj ekološki otisak. Analiza Evropskog biroa za životnu sredinu pokazuje da bi produženje životnog veka za jednu godinu svih mašina za veš, laptopova, usisvača i pametnih telefona u Evropskoj uniji smanjilo godišnju emisiju ugljen-dioksida za četiri milione tona, isto koliko i 2 miliona automobila manje na ulicama.

izvor: https://www.eurocommpr.at/rs/Novosti/Saopstenja-za-medije/Dan-ekoloskog-duga-zemlje-se-pomera-za-tri-nedelje

foto: https://www.pexels.com/

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %