Ekologija

Oduzete ptice koju su držane u zarobljeništvu

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Subotičanin J. R. (66) dobio je kaznu  od 150.000 dinara jer ga Prekršajni sud u Subotici proglasio odgovornim za kršenje Zakona o zaštiti prirode zbog toga što je utvrđeno da je 15. januara 2020. u zarobljeništvu držao neobeležene 22 strogo zaštićene ptice (12 češljugara, 4 konopljarke, 4 čiška, i jednu žutaricu), bez dokaza o poreklu. J. R je prilikom odbrane tvrdio da je sve ove ptice pevačice kupio na pijaci te da ih je držao kod kuće kao kućne ljubimce. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode povodom ove presude saopštio je da je izvesno da u Srbiji postoje centri hvatanja divljih životinja u prirodi, njihove prodaje i držanja u zarobljeništvu radi preprodaje.

„Oštro osuđujemo česta kršenja zakona uz izgovore okrivljenih da nisu znali da su divlje ptice koje drže u zarobljeništvu pod zaštitom.Najveći deo naše divlje ptičje faune spada u strogo zaštićene vrste, čije je hvatanje i držanje u zarobljeništvu strogo zabranjeno i kažnjivo. Iz tog razloga molimo građane da ne hvataju ptice, da ih ne kupuju, ali i da ne zatajuju ukoliko primete da ih neko hvata ili drži u kavezima nego da to prijave inspekciji zaštite životne sredine“, kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

On dalje objašnjava da biodivirzitet ima veliku vrednost u Srbiji i kaže da je ovo njegovo neposredno uništavanje.

Iz Zavoda dodaju da je uzgajanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu strogo zakonski regulisano i dozvoljeno samo rešenjem Ministarstva zaštite životne sredine i to samo u slučajevima kada se drže jedinke koje su već rođene u zarobljeništvu i koje potiču od roditelja koji se legalno drže u zarobljeništvu.

Ptice koje su bile u posedu J. R. su prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora oduzete, upućene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću i, nakon oporavka, puštene u svoja prirodna staništa.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %