Ekologija

Papagaji Zoovrt-a Palić pričaju španski

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Arije opere “Karmen”  Žorža Bizea mogu da se čuju u Zoološkom vrtu na Paliću. Par Plavočelih Amazonaca govori španski, oponaša operske arije i zvuk trube. Postali su prava atrakcija među posetiocima, a zanimljivo je i to što papagaji, verovali ili ne međusobno komuniciraju španski. “Ola Pako” im je pozdrav.

 Jelena Toljagić kustoskinja Zoološkog vrta na Paliću kaže da ih posetioci obožavaju, a naročito deca.

“Sem toga što pričaju španski, vole da imitiraju trube, operske arije, tako da su veoma interesantnu i posetioci ih obožavaju. Par papagaja u Zoološkom vrtu, poreklom iz Španije, zaplenjeni su 2015. godine na granici i doneti u vrt jer je to jedino Prihvatilište za životinje u zemlji koje je otvoreno 2004.godine. U Prihvatilištu se smeštaju i životinje koje su oduzete na granici od krijumčara, ali ukoliko ugledate životinju kojoj je pomoć potrebna, a niste sigurni kako da joj pomognete obratite  možete da se obratite  Zoološkom vrtu na Paliću za pomoć”, objašnjava Jelena Toljagić kustoskinja Zoološkog vrta na Paliću.

Vetruške, sove, tropski papagaji i druge životinje koje su žrtve šverca već 16 godina svoje utočište pronalaze u palićkom Prihvatilištu za životinje. Godišnje se zbrine oko 300 životinja.

“Prihvatilište radi bez prekida. Radilo je za vreme vanrednog stanja, a radi i sada. Donose nam životinje i u ovom periodu to su najviše sove. Verovatno ispadnu iz gnezda ili se gnezdo naruši pa prosto nemaju gde da borave”, kaže Toljagić.

Krijumčari se snalaze na razne načine po u kutijama za banane ili džakovima za paprilku pokušavaju ilegalno da prenesu paunove, budimpeštanske visokoletače, a neko je pokušao da prokrijumčari i malog krokodila. O životinjama se staraju dva timaritelja, veterinar, kustos, a  postoji saradnja sa lokalnom ambulantom.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %