Ekologija

Naftne bušotine na Paliću

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Zaključaka sa okruglog stola pod nazivom: „Naftne bušotine na Paliću“ koji je na Svetski dan zaštite životne sredine 5. juna održan u Subotici -nema. Svi učesnici i izlagači su ostali pri svojim stavovima. Stanovnici Ludoške ulice i nevladin sektor ukazali su na štetnost iskopavanja i da javnost nije bila upoznata na vreme, a predstavnici lokalne samouprave i Nafte industrije Srbije kažu da su sve procedure ispoštovanje.

Građani Ludoške ulice kažu da od buke, prašine, vibracija ne mogu da žive. Njihova osnovna  prava- prava na nesmetano korišćenje sopstvene imovine i zaštitu zdravlja braniće se ako treba i u Strazburu poznati advokat koji se bavi ekološkim pravom Sreten Đorđević. On kaže da građani nisu bili obavešteni o radovima koji su započeti tokom vanrednog stanja. Predstavnici nevladinog sektora, Centra za ekologiju i održivi razvoj istakli su da po ovom pitanju grad Subotica nije nadležan i da se lokalna samouprava pridržavala zakona, dok je  NIS-a tvrdi da se sve realizuje u skladu sa zakonom, uz poštovanje svih domaćih i evropskih ekoloških standarda.

Povodom ovog slučaja CEKOR je izdao saopštenje koje možete pročitati ovde.

„Kompanija koristi savremenu opremu koja je potpuno bezbedna, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sreidnu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Kompanija poštuje sve bezbednosne procedure i maksimalno se trudi da u toku izvođenja radova minimalno remeti svakodnevni život i rad meštana. Dugoročno gledano, u planu je nastavak aktivnosti na izradi noviš bušotina u 2021. godini i izrada zakonom definisane projektno-tehničke dokumentacije neophodne za izgradnju infrastrukture čijom izgradnjom će s esmanjiti broj cisterni, kamiona i ostale mehanizacije. Sve eventualne štete koje izazove svojim aktivnostima na terenu, kompanija će snositi u potpunosti”, navodi se u saopštenju NIS-a.

foto: Yueco

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %