Energetika

Kina ulaže gotovo 18 milijardi evra u rafineriju nafte i fabriku etena

0 0
Read Time:56 Second

Kina oživljava projekat u oblasti petrohemije, vredan gotovo 18 milijardi evra, u pokrajini Šangdong na krajnjem istoku zemlje, kako bi pružila podršku ekonomiji narušenoj pandemijom koronavirusa. Reč je o rafineriji u kojoj će se prerađivati 400.000 barela nafte dnevno i fabrici etena čija bi godišnja proizvodnja iznosila 3 miliona tona, navodi energetski portal.

Ideja o projektu je nastala godinama ranije, ali je proces njenog prihvatanja tekao sporo zbog problema Kine sa viškom kapaciteta za preradu nafte. Ipak, nakon što su je nadležni kineski organi u ponedeljak odobrili, Šangdong može da planira njeno sprovođenje u delo i početak izgradnje postrojenja.

Glavni investitor biće Šandong Nanšan, privatna topionica aluminijuma sa sedištem u Jantaiju, a među ostalim investitorima su hemijska grupacija Vanhua i pokrajinska vlada Šandonga.

U pokrajini posluje više od 60 malih pogona, poznatih pod nazivom „čajnici“. Jedna petina ukupne uvezene sirove nafte u Kinu završi upravo u Šangdongu.

Projekat će potencijalno doprineti smanjenju uvoza petrohemijskih proizvoda, ali postoji rizik da pogorša situaciju po pitanju viška rafiniranog goriva.

Analitičari očekuju da će ambiciozni, megalomanski projekat početi s radom krajem 2024. godine.

Jelena Kozbašić

izvor: energetskiportal

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Kina ulaže gotovo 18 milijardi evra u rafineriju nafte i fabriku etena