Ekologija

Nastavlja se trovanja eja močvarnica kod Bačke Topole

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Bačka Topola postala je žarište po pitanju trovanja divljih životinja i zaštićenih vrsta ptica. Za nepunih mesec dana stradalo je oko 57 životinja. Slučaj trovanja ptica s proleća 2020.godine kod Bačke Topole jedan je od najmasovnih, rekao je ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić. On dalje objašnjava da reč ogromnom problemu u Vojvodini, kao i na teritoriji cele  Srbije po pitanju trovanja životinja. Portal.ecofeminizam.com nekoliko puta je pisao o trovanju ptica u Bačkoj Topoli.

Pronađeno više od 70 mamaca

Osnovano se sumnja da je  karbofuran korišćen kao otrov  u većini slučajeva gde su stradale  strogo zaštićene vrste kojima su staništa sužena. Moram reči da je teško sačuvati zaštićene vrste  i  bez ovih otrova. To je jedno namensko trovanje, a naročito što govorimo o vrstama koje su retke poput eje močvarice koje ugibaju na licu mesta. Osim ekološkog problema koji je više nego jasan, ovo je jedan i etički problem. Ovde se radi o ubijanju životinja koje umiru u najstrašnijim mukama, jer otrov paralizuje sistem za disanje i one se uguše. Borba protiv trovanja životinja je veliki problem i borimo se na više načina udruženi sa građanima, inspekcijom, policijom i veliki je broj institucija koje se bore protiv ovog užasnog problema. Nadam se da će svi ovi slučajevi biti procesuirani i da ćemo neke ljudi naterati da dva puta razmisle pre nego što stave otrovne mamce“, kazao je ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić.

Akoš Harkai predsednik Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole objašnjava da su postavljeni mamci tokom aprila nekoliko puta. On dalje objašnjava da su već nekoliko puta izlazili na teren sa  inspekcijom kako bi prijavili slučaj nadležnima.

Nerešiv problem trovanja ptica?

Prvi put smo izašli 13.aprila, 24.aprila, pa 5.maja i pronašli smo ukupno više od  70 mamaca. Obično su kobasice i pileće meso tretirali sa furadanom i tako postavljali mamce.Što se strogo zaštićenih vrsta tiče pronašli smo 20 eja močvarica i 3 mišara, 5 gavrana, 4 sive vrane, 2  svrake i 23 gačaca, zatim 2 lisice i tri psa“, kaže Akoš Harkai predsednik Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je pozvao nadležne organe da ovo delo tretiraju kao krivično, i da se što pre pokrene pravosudni postupak koji će dovesti do kažnjavanja počinilaca, a gradjane je pozivao da prijave nalaze uginulih divljih životinja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %