Ekologija

I ove godine se broji šafranjika

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

U toku je akcija brojanja šafranjike zaštićene biljke koja može da se pronađe samo u Subotičko-horgoškoj peščari. Radnici JP “Palić Ludoš” i ove godine  nastavili su akciju brojanja retke i zaštićene biljke zajedno sa volonterima. Ova predivna biljka koja malo podseća i na orhideju raste na severu Srbije i jugu Mađarske. Cveta u periodu od februara do marta a boja varira od tamno ljubičaste do bledo ljubičaste, a ponegde se mogu videti i beli primerci. Prošle godine izbrojano je  100.000 jedinki u Srbiji, a za sada  25.000 jedinki, stim da brojanje još traje. Sandra Reh Čokić iz JP “Palić Ludoš” kaže da su i ove godine nastavili sa apsolutnim brojanjem šafranjke u Subotičkoj peščari.

Preoravanjem stepskih površina 2002. godine uništeni su i stepski fragmenti Kireškog pašnjaka.
Foto: JP Palić-Ludaš

“Brojanje šafranjike je započeto 2008.godine kao nastavak projekta sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, a projekat se odnosio na revitalizaciju staništa ove značajne biljke. Što znači da mi pokušavamo da kroz mere aktivne zaštite prirode omogućimo da ova bilja ima stanište i da se prostire na površini na kojoj se nekada prostirala. Njena rasprostanjenost  2000-te godine, ili  u 18. veku iznosila je na 700 hektara, a sada se prostire na površini od oko 8,6 hektara”, rekla je Sandra REh Čokić.

Biljka je inače veoma retka, u Srbiji je ima isključivo na ovom području Subotičko-horgoške peščare. Uglavnom stanište pronalazi uz  rečicu Kireš i pored Srbije prostire se i u Mađarskoj i istočnim delovima Rumunije. Interesantno je da najveća populacija koja postoji se nalazi u Srbiji. Možemo da kažemo da je u poslednjih pet godina primetan trend povećanja populacije šafranjike. Bitno je da sačuvamo naša staništa pre nego što izgubimo vrstu, zato i ovo radimo. Bolje da je imamo i proučavamo, nego da nestane “, kaže Reh Čokić.

ošto je šafranjika lepa i izuzetna ljudi su je uzimali za bašte.
Foto: JP „Palić Ludoš“

Saradnja sa Mađarskom i Nacionalnim parkom „Kiškunšag“ traje već godinama unazad i više od 30 godina i mi svake godine organizujemo sa njima brojanje šafranjike.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %