Feminizam

Angela Mačković slikarka i vajarka

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Mart se obeležava  i kao Nacionalni mesec posvećen istoriji žena. Redakcija portala www.ecofeminizam.com, će da predstavi tokom marta umetnice, književnice, sportistkinje o kojima se malo zna, a ostavile su svoj pečat u svetu.

Učenica, Jelene Čović,ćerka poznatog subotičkog arhitetke Titusa Mačkovića Angela Mačković (1883-1966) je bila slikarka i vajarka. Imala je tešku sudbinu, poput svoje profesorke.

Kao ćerka poznatog subotičkog arhitetke Titusa Mačković, Angela je mogla sebi da priušti da pohađa najbolje škole.Međutim, kada joj je otac bankrotirao nikada se nije oporavila od toga udarca i pred kraj života živela od socijalne pomoći.

Gradski Muzej / piece of art’s name: Angelina Macskovits (Mačković) in kimono, Szabadka (Subotica), 1905

Počela je da studira u Minhenu i bila kod profesora Hasa  i Ekstera. Živela je  isključivo od svoga rada, a stvarala je dela u ulju, akvarelu, pastelu i crteže. Izlagala je u Subotici sa Jelenom Čović i Martinom Džavić.Izlagala je između dva rata, a slikala je impresionističke portrete.Prema istraživanju subotičke istoričarke umetnosti Olge Kovačev Ninkov, Angela Mačković je jedna od prvih umetničkih grafičarki moderne umetnosti u  Subotici, iako je sačuvano malo njenih dela. jedno u galeriji „Vinko Perčić“ i Gradskom muzeju  u Subotica. Njena slika Pletilja je primer impresionizma i nalazi se u Gradskoj biblioteci u  Subotica. Bila među prvim ženama umetnicama u Subotici koja je radila i stvarala između dva svetska rata. Nakon Drugog svetskog rata nije više toliko radila, živela je od socijalne pomoći i kopirala je radove drugih umetnika.

izvor:gradsubotica.co.rs

U dvorišnoj kući, nekada je živela slikarka Angelina Mačković, kćerka Titusa Mačkovića, glavnog gradskog inženjera, vlasnika ciglane i vile na kraju grada. Iako minhenska studentkinja umetnosti, posle finansijske propasti oca, jedva je sastavljala kraj s krajem, slikajući i dajući časove crtanja. Pudarsku, dvorišnu kućicu, tridesetih joj je ustupio bankar Aleksandar Ljubibratić, gde je skromno živela i slikala, do svoje 83. godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %