Feminizam

Znamenite žene XX veka – Našli smo Rozu Luksemburg

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Na današnji dan pre 101 godinu umrla je Rosa Luksemburg, poznata kao Crvena Rosa.

Revolucionarka, spisateljka, borkinja za ljudska i ženska prava, članica članica vodećih revolucionarnih organizacija u Poljskoj i Nemačkoj.Iako prema nekim istraživačima položaj žena u dvadesetom veku je nije dovoljno interesovao, ovakve tvrdnje ne mogu biti istinite,jer upravo  feministički pokret danas je povezan sa socijalizmom i marksizmom i Rosa Luksemburg se zalagala za  pravo glasa žena.

U Subotici će se govoriti o Crvenoj Rosi.

U petak  24.janura 2020.godine sa početkom u 18 časova biće održana tribina: Znamenite žene XX veka – Našli smo Rozu Luksemburg u prostorijama čitaonice Gradske biblioteke Subotica. Organizator tribine je Gradske biblioteke Subotica i Udruženja „Ženske studije i istraživanjaˮ  Novi Sad.

Roza Luksemburg (5. mart 1871 – 19. januar 1919) je bila najznačajnija političarka u Evropi s kraja XIX i početka XX veka, antifašistkinja, socijalistkinja, borkinja za ljudska i ženska prava, pored ostalih važnih identitetskih osobina. Poreklom Jevrejka iz Poljske, studirala u Švajcarskoj, aktivna politički i društveno u Nemačkoj.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Luxemburg#/media/File:RLuxemburgCpWz.jpg

Po osnovnim idejama o razvoju družtva, po načinu na koji je sagorevala u svom nastojanju da svet bude drugačiji i bolje, po porukama koje nam je ostavila, ona zaslužuje našu pažnju i danas kao inspiracija i kao naša obaveza prema viziji koju je stvarala.

Na tribini će da govori dr Margareta Bašaragin.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %