Ekologija

„Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi”

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Svetski dan zdrave hrane obeležava se 16.oktobra, a oktobar je mesec pravilne ishrane. Ovogodišnji slogan glasi: „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi”.

Istraživanja u Srbiji pokazuju da su zastupljene pogrešne navike u ishrani u svim kategorijama stanovništva, od dece do starijih osoba, što predstavlja značajan faktor rizika od oboljevanja i umiranja od masovnih nezaraznih bolesti, od kojih u našoj sredini prednjače bolesti srca i krvnih sudova i maligne bolesti.

Prema podacima Ministarstva zdravlja iz 2006.godine, (Istraživanje zdravlja stanovnika Republike Srbije),  u Srbiji je prosečna vrednost indeksa telesne mase odraslih stanovnika preko 20 godina iznosila 26,7kg/m2. Sa prekomernom telesnom masom je registrovano  54,5%, od toga 18,3% gojaznih i 36,2% predgojaznih. Pothranjenih je bilo 2,3%. Kod dece i omladine od 7-19 godina zabeleženo je 11,6% umereno gojaznih i 6,4% gojaznih, što predstavlja porast u odnosu na 2000.godinu, kada je umereno gojaznih bilo 8,2%, a gojaznih 4,4%.

Dve trećine odraslih stanovnika je slobodno vreme provodilo neaktivno, a skoro trećina zaposlenih se bavi sedenternim tipom posla. U odnosu na 2000.godinu porastao je procenat dece i omladine koji su slobodno vreme koristili bez fizičke aktivnosti.
Korišćenje životinjskih masti za pripremanje obroka je zastupljeno kod 33,8% stanovnika, a najviše u Vojvodini 43,8% i zapadnoj Srbiji 44,5%.

Drugi, veoma važan aspekt pravilne ishrane je zdravstvena bezbednost namirnica, jer zdravstveno ispravna hrana smanjuje rizik od raznih bolesti koje nastaju unošenjem kontaminirane (zagađene) hrane biljnog ili životinjskog porekla.

Foto: pexels

Najvažnije preporuke za bezbednost hrane su:

Održavanje lične i opšte higijene (uključujući i radne površine, pribor za jelo i pripremu hrane, kao i zaštita namirnica od insekata i glodara).

Odvajanje svežih namirnica od kuvanih jela.

Dovoljno duga priprema hrane na visokim temperaturama (posebno mesa, živine, jaja i morskih plodova).

Čuvanje hrane na propisanoj temperaturi.

Upotreba higijenski ispravne vode i svežih namirnica kontrolisanog porekla.

 

Obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobar,  ustanovila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %