Ekologija

EU koči planove Danske da izbaci iz upotrebe kola na fosilno gorivo

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Aktuelna vlada Danske, kao i prethodna, postavila je za cilj da do 2030. prekine prodaju automobila na fosilno gorivo. Međutim, dostizanje tog cilja mogla bi da blokira EU,navodi euraktiv.rs.

U pismu evropske komesarke za unutrašnje tržište Elžbiete Bjenjkovske danskom parlamentarnom odboru za Evropu navodi se da bi zabrana vozila na benzin i dizel bila u suprotnosti sa pravom EU, preneo je dnevni list Berlingske.

Zabrana prodaje, uvoza ili registracije kola na benzin ili dizel od strane neke članice predstavljala bi kršenje propisa odobrenih na nivou EU, navela je Bjenjkovska u pismu.

Da bi Danska mogla da sprovede zabranu, morali bi da se promene zakoni EU.

 Nije verovatno da se to dogodi do 2030.“, smatra profesor političkih nauka na Univezitetu Kopenhagen Peter Nedergard.

Foto: https://www.pexels.com/

 

Prema njegovim rečima, ključni razlozi što se to neće dogoditi su nemački interes u auto-industriji i zakoni koji važe za proizvođače automobila.

Jasno je da su električni automobili prekogranični fenomen. Automobili se voze preko nacionalnih granica i prave se i prodaju širom EU. Zato ta oblast mora da bude regulsana na nivou EU“, kazao je Nedergard.

 

Kako je dodao, „postavlja se pitanje regulisanja električnih vozila. Razumljivo je da Nemačka, kao vodeći proizvođač kola, tu ima veliki interes“.

 

Izvor: Ritzau/The Local

Foto:Pexsels

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %