Energetika

Subotica grad bicikla

0 0
Read Time:3 Minute, 58 Second

Procenjuje se da je svetu u upotrebi oko milijardu bicikala. Reč je jednom najkorišćenijem i ekološkom prevoznom sredstvu koje ima raznovrsnu upotrebu u svakodnevnom životu. Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada Subotica se smatra gradom bicikla, koje je i dan danas ostao omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki. Ravnica, široke ulice, izgrađene biciklističke staze govore o popularnosti ovog ekološkog prevoznog sredstva u gradu, nazvanim Panonska dama.

Akcija „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ koja je održana u Subotici upravo ima za cilj da se građani da se podigne svest o značaju zaštite životne sredine i okrene drugim vidovima prevoznog sredstva u odnosu na automobilski saobraćaj.

Tim povodom je održan performans u centru Subotice u okviru koga su deljeni promo materijali i ukazivan značaj korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u odnosu na automobil, a ujedno je promovisan i sistem „Su Bike za iznajmljivanje bicikala. Inače, Subotica je bila drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i u proteklih osam godina, koliko sistem postoji, mnogo se uradilo na podizanju svesti o značaju životne sredine, a posebno ukoliko znamo da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača okoline i vazduha.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić rekao je da u Subotici ima pet „SU Bike“ stanica od kojih se, kako je naveo, četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog univerziteta, Hale sportova, na SRC „Prozivka“ i „Buvljaku“, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase. Ukupno ima 38 bicikala i JKP „Parking“ planira ove godine da uloži milion dinara u zamenu i popravku dotrajalih bicikala. Vukelić je podsetio, da je prošle godine grad u saradnji sa „Pro Credit“ bankom instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.

U Republici Srbiji 2018.godine registrovano je 128 električnih i 204 hibridnih vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana. Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života naših građana, zaštite same životne sredine„, rekao je Radoslav Vukelić.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković, ocenio je da je Subotica grad prepoznatljiv po po alternativnim vidovima kretanja ljudi, biciklizmu i biciklističkim stazama. Vuković objašnjava da je neophodno u budućnosti da se razviju alternativni vidovi prevoza, poput pešačenja, biciklizma, korišćenja javnog prevoza….

Veliki broj gradova uvideo je prednosti biciklističkog saobraćaja za gradska putovanja. Na primer, u Holandiji se oko 27% ukupnog prevoza na godišnjem nivou obavi biciklom, od čega se 25% ostvari za vreme odlaska na posao. U Danskoj se oko 18% saobraćaja ostvaruje biciklom, dok je broj biciklista svake godine sve veći. Za njima slede Nemačka, Švedska, Norveška Finska i Japan, a potom Švajcarska u kojoj se 5% prevoza ostvari biciklom, a preko 10% stanovništva koristi bicikl kao prevozno sredstvo do posla.

Foto: https://www.pexels.com/search/bicycle/

Kampanju „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, realizovali su Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

Zeleni talas-SiBike

Kako bi se u saobraćaju uspostavila bolja kontrola i zeleni talas ne bi smetao biciklistima, Siemens je izradio novu tehnologiju u okviru koje sada postoji zeleni talas i za vozače bicikala – za početak samo na nemačkim ulicama. U najvećem broju slučajeva, zeleni talasi su usklađeni sa prosečnim brzinama automobilskog saobraćaja, pa znatno sporijem biciklističkom saobraćaju ovo podešavanje donosi malu korist. Biciklista putem aplikacije za mobilni telefon  može da zada komandu za uključivanje zelenog svetla i na taj način još brže stigne na svoj cilj. Kada se biciklista sa SiBike aplikacijom približi raskrsnici, semafor u roku od nekoliko sekundi uključuje zeleno svetlo tj. produžava zelenu fazu. SiBike koristi prednosti tehnologije satelitske navigacije. Pametni telefon vozača bicikla određuje njegovu poziciju putem GPS signala i proverava da li bicikl prolazi virtuelnu okidnu tačku ranije utvrđenom brzinom. Nakon što aplikacija prijavi aktivaciju okidne tačke saobraćajnoj centrali, saobraćajna centrala izdaje komandu upravljaču semafora. Za sprovođenje ovog projekta nije potreban nikakav građevinski poduhvat – dovoljna je mala izmena u programiranju semaforskih uređaja.

Sitraffic SiBike
foto: https://new.siemens.com/global/en/products/mobility/road-solutions/connected-mobility-solutions/sitraffic-sibike.html

Možda, se ova tehnologija pojavi i na subotičkim ulicama, jer upravo prve biciklističke staze su izgrađene u Subotici na ovom prostorima.

Da podsetimo, prvi bicikli u Subotici pojavili su se krajem osme decenije 19. veka i u početku su predstavljali zabavu za imućne ljude, a kasnije je postalo omiljeno prevozno sredstvo i za široke mase.

U Subotici se nalazila i jedna od najpopularnijih i najstarija jugoslovenska fabrika za proizvodnju bicikala „Partizan“, koja je bila i inicijator popularne manifestacije „Trimbi“.Podignuti su i spomenici poznatim sportistima i biciklistima Lajošu Vermešu i Ivanu Sariću.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %