Ekologija

„Naš biodiverzitet, naša hrana, naše zdravlje”

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Naš biodiverzitet, naša hrana, naše zdravlje” tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti, proglašenog od strane Ujedinjenih nacija, dana 22. maja 1992. u Najrobiju (Kenija) kada je održana Konferencija o prihvatanju teksta Konvencije o biodiverzitetu, čime je otvoren put za njeno sprovođenje.

Biodiverzitet je osnova života na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi. Samo u poslednjih nekoliko decenija, gubitak vrsta i staništa se dešava zabrinjavajućom brzinom, u prvom redu, zbog ljudskih aktivnosti. Upravljači zaštićenih područja podsećaju na značaj raznolikosti živog sveta na planeti i potrebu njegovog očuvanja.

Naime, prvo su Ujedinjene nacije 1993. odredile 29. decembar, dan kada je stupila na snagu Konvencija o biodiverzitetu, a onda su 2000. to promenile u 22. maj, dan kada je 1992. usvojen tekst Konvencije u Najrobiju. Neophodne su hitne promene kako bi svet spečio izumiranje biljnih i životinjskih vrsta, koji može da ugrozi i ljude pokazuju rezultati u izveštaja Međuvladine naučno-političke platforme za biodiverzitet i ekosistemske usluge (IPBES) . Zaštita biodiverziteta danas predstavlja okosnicu Agende za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija i obuhvaćena je Sporazumom iz Pariza – globalnim sporazumom za borbu protiv klimatskih promena. Republika Srbija je ratifikovala Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti 3. januara 2002. godine Zakonom o potvrđivanju Konvencije o biološkoj raznovrsnosti („Službeni glasnik SRJ”, broj 11/01 – međunarodni ugovori).

Spurge hawk-moth caterpillar(Hyles euphorbiae)on the hostplant
By Alexanor

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %