Feminizam

Telečki: 500 poziva u pomoć godišnje

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Danas se obeležava Međunarodni dan SOS telefona. Od 2012. godine u Vojvodini je u funkciji jedinstveni SOS telefon za žene žrtve nasilja. Na 0800 10 10 10 javljaju se volonterke organizacija, koje su obučene za pružanje pomoći i podršku žrtvama nasilja. Društvo SOS telefon – Egyesület iz Subotice godišnje ima oko 500 poziva za pomoć i pozivi su upućeni uglavnom zbog: usamljenosti, gubitka važne osobe, zavisnost od alkohola, zavisnost od narkotika, nehemijska zavisnost (kladionice, kockanje, internet), zdravstveni problemi, seksualne disfunkcije, bračni (partnerski) problemi, kriza identiteta, stambeni i ekonomski problemi, problemi na relaciji roditelj-dete, žrtve porodičnog, vršnjačkog i institucionalnog nasilja, suicidalnost, nedostatak samopouzdanja, depresivnost, strahovi, teškoće u snalaženju u socijalnoj sredini i slično.

Za portal www.ecofeminizam.com Boris Telečki, ispred Društva SOS telefon objašnjava da je cilj Udruženja očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja građana na teritoriji Grada Subotice.

Putem besplatnih usluga SOS telefona, psihosocijalna pomoć i podrška je dostupnija široj populaciji kao i marginalizovanim društvenim grupama. Usluge SOS telefona su namenjene svim građanima bez obzira na uzrast, pol, socioekonomski status, nacionalu i versku pripadnost, seksualnu opredeljenost i dostupne su na srpskom i mađarskom jeziku.U dosadašnjem radu se pokazalo da je značajna uloga SOS telefona u očuvanju mentalnog i socijalnog zdravlja pojedinaca kao i u prevenciji ozbiljnijih mentalnih poremećaja, suicida i nasilja u porodici. Najčešće su se na SOS telefon javljale osobe narušenog mentalnog zdravlja, nezaposleni (sa egzistencijalnim problemima), osobe niskog samopoštovanja, usamljeni, stari, žrtve porodičnog nasilja, osobe kod kojih je prisutan osećaj beznadežnosti i očaja zbog gubitka životne perspektive u sadašnjim kriznim društvenim okolnostima. Primećujemo da se određeni broj pozivara javlja više puta, što govori o važnosti psihosocijalne podrške ove službe i zagarantovane anonimnosti i zaštićenosti. Dosadašnja kontinuirana delatnost Društva je omogućena zahvaljujući konstantnoj finansijskoj podršci od strane lokalne uprave grada Subotice“, Boris Telečki, ispred Društva SOS telefon. 

Cilj Društva je da kroz besplatnu telefonsku SOS liniju ponude ljudima u problemu osećaj razumevanja, smirenja, ali i mnogo više od toga a to je: analiza i bolje razumevanje problema, razmatranje mogućih rešenja, informisanje o mogućim mestima i načinima dobijanja pomoći, podsticanje procesa donošenja odluke i proaktivnog rešavanja problema.

Dužina trajanja razgovora je u proseku 40 minuta. Potrebu za dužim razgovorima najčešće imaju građani koji zovu iz udaljenijih naselja pa čak i sa teritorije drugih opština zbog zagarantovane anonimnosti i nepostojanja institucija gde bi im bila pružena adekvatna stručna pomoć. Psihosocijalna pomoc putem telefona građanima je dostupna na srpskom i mađarskom jeziku. Tokom 2017. godine rad Udruženja „SOS telefon” podržan je i od strane italijanske opštine Monfalcone, koja je kroz donaciju gradu Subotici omogućila izradu online platforme za anonimni čet, koji je funkcionisao godinu dana kao novina u radu SOS telefona Subotica. Takođe, stručni saradnici udruženja su imali prilike da se tokom 2017. i 2018. stručno usavršavaju. Društvo u 2019. godini planira i nastavak distribucije propagandnog materijala (500 velikih plakata i 3000 flajera) po svim domovima zdravlja, školama, mesnim zajednicama, ustanovama i institucijama u kojima je velika frekvencija građana. Takođe, članovi Društva će i tokom 2019. godine prezentovati značaj pružanja psihosocijalne pomoći putem telefona u lokalnim sredstvima javnog informisanja“, kaže naš sagovornik.

Društvo angažuje isključivo stručnjake sa višom i visokom školskom spremom humanističkih usmerenja koji svakodnevno dežuraju kraj telefona 553-000 u vremenu od 17-22 sata (radnim danima, vikendom i praznicima). SOS telefon u Subotici postoji od 1985.godine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %