Ekologija

Šume i obrazovanje – naučite da volite šume

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Svi znamo priču iz čuvenog Diznijevog klasika iz 1959. „Uspavana lepotica“, gde se govori o zloj veštici Grdani koje je bacila kletvu na princezu da na 16-ti rođendan utone u san i da je samo poljubac prave ljubavi može probuditi. Pre pet godina snimljen je film Zla veštica-Grdana koji govori o tome da je Grdana u stvari bila predivno biće koje čuvalo šumu i sav biljni i životnjiski svet u njoj. Zbog pretnji koju susedno kraljevstvo predstavlja za njenu šumu, Grdana baca kletvu, ali na kraju shvata da princeza- Aurora možda ima rešenje za mir u zemlji. U svim bajkama i pričama šuma je predstavljena kao bajkovit i misteriozan prostor u kojem u veći slučajeva žive razna nepoznata bića. Ona mogu biti zla ili dobra. Poslednjih godina sve je više modernih crtanih filmova i filmova koji govore o tome da razna bića štite šumu od seče, uništavanja…..

Nebrigom lokalnog stanovništva uništavaju se pluća planete.
Subotičke šume, 2015.godine.

Zbog toga, treba od malena da se upoznamo sa značajem šuma i upravo ovo tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma glasi  “Šuma i obrazovanje” kojom se želi ukazati na važnost obrazovanja na svim nivoima u postizanju održivog upravljanja šumama i očuvanja biološke raznovrsnosti.

Foto: https://www.pexels.com/
Humphrey Muleba,

Šume predstavljaju kompleksne kopnene ekosistem koji pokrivaju oko 1/3 zemljine površine i predstavljaju 80% svetske kopnene biološke raznolikosti. Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela je 28. novembra 2012. godine rezoluciju kojom je 21. mart proglašen “Međunarodnim danom šuma”. Na taj dan se određenim temama podiže svest o važnosti šuma.

Od 2017 godine, teme međunarodnog dana šuma vezane su za isticanje specifičnog doprinosa šuma Programu Ujedinjenih nacija za održivi razvoj 2030.

Šume i obrazovanje – naučite da volite šume

Svakog 21. marta Ujedinjene nacije podižu svest o važnosti svih vrsta šuma. Ove godine Međunarodni dan šuma promoviše obrazovanje za učenje ljubavi prema šumama.

Ključne poruke:

  • Nikada niste previše mladi da biste počeli učiti o drveću. Pomaganje deci da se povežu sa prirodom stvara buduće generacije svesne dobrobiti drveća i šuma i potrebe da se njima održivo upravlja.

  • I moderno i tradicionalno znanje su ključni za očuvanje zdravlja šuma. Iako šumari treba da dobro znaju i razumeju prirodu, takođe treba da nauče da koriste najmoderniju tehnologiju kako bi osigurali da naše šume budu pod nadzorom i održivim upravljanjem.

  • Ulaganje u obrazovanje u šumarstvu može promeniti svet na bolje. Zemlje mogu pomoći da se osiguraju da postoje naučnici, kreatori politike, šumari i lokalne zajednice koji rade na zaustavljanju krčenja šuma i obnovi degradiranih predela.

  • Žene i muškarci treba da imaju jednak pristup obrazovanju u šumama. Rodni paritet u obrazovanju u šumama osnažuje seoske žene da održivo upravljaju šumama.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %