Međunarodni dan Lastavica

Danas se u svetu obeležava Svetski dan lastavica koje su vesnici proleća. Kod Starih Slovena lastavica je bila srećna ptica, čak poistovećivana sa Vesnom, boginjom proleća i mladosti. Lastavice nikad nisu lovljene, a veruje se da kuće u kojima lastavice sviju svoja gnezda su srećne.

U Srbiji je zaštićena Gradska lastavica, a ove predivne ptice koje su i vesnici proleća nastanjuju sve kontinente osim Antarktika. Veruje se da potiču iz Afrike, a karakteristika ovih ptica je njihova prilagođenost lovu za hranom u letu.

Telo im je vitko, a krila uska. Kljun je kratak, a grkljan mogu široko otvoriti. Oblik repa im je vrlo specifičan i po njemu su dobili ime razni predmeti, pa i leptir Lastin repak. Lastavice su selice. Obično lete brzinom od 30-40 km na sat, ali mogu dostići brzinu i od 50-65 km na sat, navodi se na wikipediji.

U proteklih 10 godina smanjla se brojnost lastavica za čak 40 odsto na području Karpatskog basena.

Foto: Philip Ackermann, pexels.com

Ove ptice selice polako nestaju zbog korišćenja raznih insekticida i pesticida u prirodi, klimatskih promena, kao i urbanizacije naselja.

Prema istraživanju koje je sproveo italijanski Nacionalni institut za šumsku faunu u saradnji sa Udruženjem za zaštitu ptica glavni problem za nestajanje lastavica sa Evropskog neba je veća upotrebe hemijskih sredstava u poljoprivredi, jer je smanjen broj insekata kojima se laste hrane.

U Srbiji živi pet vrsta lasti – seoska, gradska, gorska, daurska i bregunica – najugroženije su seoska i gradska.

Udruženje za zaštitu ptica u Italiji već nekoliko godina pokušava da spreči potpuno istrebljenje lasta stvaranjem oaza sa tradicionalnim seoskim imanjima i pogodnog ambijenta za pravljenje gnezda za laste. Da li će to dovesti do povećanja jata lasta, pokazaće se narednih godina.