Ekologija

Krivično delo je pucati na zaštićene divlje vrste

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Oko 500 đaka iz Subotice imalo je priliku da se tokom protekle nedelje edukuje po pitanju značaja očuvanja divljih vrsta. Povod je bio 3.mart, Međunarodni dan zaštite divljih životinja, kada je Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija je na 68. zasedanju 2013. godine 3.mart proglasila Međunarodni dan zaštite divljih životinja i šestu godinu za redom u svetu se obeležava ovaj dan. datum se poklapa i sa potpisivanjem Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) reguliše međunarodni promet i trgovinu preko 35.000 ugroženih vrsta vrsta biljaka i životinja, uključujući njihove delove i derivate 1973.godine u Vašingtonu. Ovaj međunarodni ugovor je ratifikovalo 182 države, uključujući i Republiku Srbiju još 2001.godine.

To je prilika da se podsetimo, da se Srbija nalazi na glavnom koridoru za kretanje robe u jugoistočnoj Evropi, što je stavlja i na jednu od glavnih ruta za krijumčarenje na evropskom kontinentu. U poslednjih nekoliko godina carina, granična policija i nadležne inspekcijske službe beleže sve veći broj zaplena, odnosno sprečenih pokušaja krijumčarenja divljih vrsta, kako živih primeraka, tako i njihovih delova i derivata.

Ukupan godišnji obrt novca u svetskoj trgovini zaštićenim divljim vrstama, njihovim delovima i derivatima procenjuje se na oko 160 milijardi američkih dolara. Po procenama Međunarodne kriminalističke policijske organizacije – Interpol, godišnja vrednost ilegalne trgovine primercima zaštićenim divljih vrsta na globalnom nivou iznosi između 7 i 10 milijardi američkih dolara, što ovaj vid nelegalne aktivnosti svrstava među privih pet na globalnom nivou po profitabilnosti. Broj ilegalno ubijenih afričkih slonova kreće se između 20.000 i 25.000 primeraka godišnje, što je izuzetno zabrinjavajući podatak obzirom da se ukupna populacija afričkog slona procenjuje na između 420.000 i 650.000 primeraka.

Subotički đaci imali su priliku da se upoznaju sa značajem „CITES“ konvencija, ali i šta treba da urade ukoliko u prirodi primete povređenu životinju.

Tokom protekle nedelje svaki dan su bile organizovane edukativne radionice sa decom u Zoološkom vrtu Palić. Ilija Mirković iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode objašnjava da je to prilika da se pokaže deci da neko brine o ugroženim vrstama životinja. On je istakao da su ove godine ukupno imali 268 aktivnosti posvećenih zaštiti divljih vrsta. Mirković je podsetio je krivično delo pucati na zaštićene divlje vrste.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %