Feminizam

Francuska je pokrenula inicijativu nove dinamike : feminističku diplomatiju

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoljani u Ambasadi Francuske povodom Međunarodnog dana žena 8.marta upriličio  je prijem na koji je pozvao muškarce i žene koji svojim radom doprinose promociji ljudskih prava  Francuske u Srbiji. On je istakao da će  promocija prava žena biti u središtu prioriteta francuskog predsedavanja G7 i  ministarskim komitetom Saveta Evrope.

Ambasador Francuske u Srbiji, Federik Mondoljani.
foto: fb Ambasade Francuske u Srbiji

Osvrnuo se na feminističku diplomatiju koja znači boriti se svuda i stalno za jednakost žena i muškaraca.

Na sajtu ambasade je juče i postavljeno autorki tekst državne sekretarke   Marlen Skjapa zadužene  za ravnopravnost između žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacija koji je objavila pozivajući na “ feminističku diplomatiju” .

Državna sekretarka Marlen Skjapa zadužene za ravnopravnost između žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacija

U tekstu između ostalog se navodi:

Pre godinu dana, Francuska je pokrenula inicijativu nove dinamike : pravu feminističku diplomatiju. Feminističku diplomatiju koja ne zaboravlja nijednu temu. Diplomatiju za borbu protiv seksualnog i seksističkog nasilja. Diplomatiju za obrazovanje devojaka i žena, dečaka i muškaraca, svuda u svetu. Diplomatiju za ekonomsku emancipaciju žena u čitavom svetu, posebno u Africi. Konkretnu diplomatiju koja se ne zadovoljava govorima, ona dela i daje rezultate kako bi podržala žene, sve žene. Kako Francuska dela da bi ova feministička diplomatija zaživela ? Tako što za to opredeljuje sredstva. Predsednik Republike je kreirao fond za finansiranje putem donacija, kako bi preneo na međunarodni nivo veliki cilj petogodišnjeg predsedničkog mandata, a to je jednakost između žena i muškaraca.  Francuska Agencija za razvoj (AFD) će od 2019. biti zadužena za taj fond od 120 miliona evra sa ciljem da se pomognu feministički pokreti i nevladine organizacije, posebno na Jugu, da svuda vode borbu za jednakost, prava i dostojanstvo devojčica i žena. Francuska je 2018. bila proglašena šampionkom inicijative «She Decides» (Ona Odlučuje) – inicijative za seksualna i reproduktivna prava i zdravlje devojčica i žena. Mi se borimo protiv seksističkog i seksualnog nasilja. Zbog toga je predsednik Republike Francuske predložio da se Istambulska konvencija o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja učini univerzalno važećom. Učiniti da ta feministička diplomatija konkretno zaživi znači raditi na boljem pristupu obrazovanju svuda u svetu, za devojčice kao i za dečake. U tom cilju a na inicijativu Francuske, 5. jula u Parizu održaće se konferencija o obrazovanju devojaka u Africi, u saradnji sa Alijansom za Sahel. To takođe znači rad na ekonomskoj emancipaciji žena, posebno u Africi. Da bi se to postiglo, predsednik Republike je najavio uspostavljanje jednog finansijskog instrumenta za žensko preduzetništvo, favorizujući profesionalnu jednakost i jednakost u platama između žena i muškaraca. U poslednjih pet godina, broj žena ambasadorki je udvostručen : Francusku danas u svetu predstavljaju 52 ambasadorke. Aktivnosti Ministarstva za Evropu i spoljne poslove u korist profesionalne jednakosti su obeležene od 2017. godine oznakom Afnor koja se odnosi na profesionalnu jednakost između žena i muškaraca. Osim toga, osnovana je kancelarija za žrtve seksualnog uznemiravanja u okviru Ministarstva i to je omogućilo da žrtve mogu da progovore kao i da budu zbrinute”, navodi u autorskom tekstu državna sekretarka   Marlen Skjapa zadužena  za ravnopravnost između žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacija.

Ceo tekst možete da pročitate ovde.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %