Energetika

Efikasno korišćenje energije je odgovornost svih nas

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Na današnji dan 5.mart Svetski dan energetske efikasnosti treba da se podsetimo kako možemo da štedimo energiju.

Možemo malim koracima da damo doprinos očuvanju planete i sprečimo rasipanje energije. Na primer, isključiti svetla u prostorijama u kojima nismo, isključiti uređaje kada ih ne koristimo, zameniti stare aparate za one koji poseduju sertifikat A, koristiti javni prevoz, bicikl i slično. Ukoliko se okrenemo racionalnom korišćenju energije nećemo samo dati doprinos očuvanju životne sredine, nego i imačemo uštede da računima.

Šta su LEED i BREEAM certifikati pogledajte ovde.

Pametne kuće

Svakodnevno se susrećemo sa pojmovima poput: „pametan grad“, „pametne zgrade“, „pametne kuće“ i slično. Šta u stvari u ovom investicionom smislu znači „pametan“ i kako biti siguran da si doneo pravu odluku?..

Prvo termin „pametna kuća“ znači da su svi elektronski uređaji inegrisani u jedan sistem sa ciljem da se korsnicima obezbedi komfor, sigurnost i uštedu korisnicima.
Foto: pexels.com

Prvo termin „pametna kuća“ znači da su svi elektronski uređaji inegrisani u jedan sistem sa ciljem da se korsnicima obezbedi komfor, sigurnost i uštedu korisnicima. U prevodu, za laike poput mene, pametne kuće danas mogu da pored uključivanja uređaja, beleži podatke o potrošnji, „prati“ akltivnosti ukućana i slično, a može da se kotroliše putem računara, pametnim telefonom, tabletom ili namenskim upravljačem za taj sistem. sa druge strane, sama tehnologija pametnih kuća je štedljiva, odnosno štedi energiju i u kombinaciji sa drugim zelenim tehnologijama poput obnovljivih izvora energije, zelenih krovova i drugih tehnologija koje imaju za cilj očuvanje životne sredine.

Prema tome, bez obzira da li želite da kupite i integrišete nove uređaje, ili renovirate kuću obratite pažnju prilikom kupovine uređaja koliko troše energije i izračunajte koliko bi Vam se isplatilo ulaganje u pametne kuće.

Pametni gradovi i klimatske promene.

Isprva, možda deluje da je reč o većim ulaganjima, naprimer prilikom ugrađivanja sistema za grejanje i hlađenje ugradnjom solarnih panela ili toplotnih pumpi.

Za ugradnju solarnih panela potrebno je u proseku izdvojiti 1.500 evra kako bi se obezbedila dovoljno električne energije za osnovne uređaje u kući, a investicija se isplati za maksimalno četiri godine. Sa druge strane, za kuću od 320 m2 ugradnja i montaža toplotne pumpe koštala bi oko 7000 evra. Sve zavisi od proizvođača.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana energetske efikasnosti nastala je u Austriji tokom Prvog međunarodnog sastanka o energetskoj efikasnosti i ima za cilj senzibiliziranje svih ljudi o potrebi smanjenja potrošnje energije razumnim i održivim korištenjem energije. Povećanje energetske efikasnosti zasniva se na optimizaciji proizvodnih procesa i potrošnje energije, korištenju obnovljivih izvora energije na štetu fosilnih goriva, promoviranju odgovorne potrošnje i recikliranja, između ostalog.

Efikasno korišćenje energije je odgovornost svih nas.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %