Ekologija

Kampanja #NosimSvojuBocu

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

U spremnosti da menjaju svoje, ali i tuđe navike po pitanju recikliranja, u Srbiji prednjače žene, pokazalo je nacionalno istraživanje „Upravljanje otpadom u domaćinstvima u Srbiji“.

U istraživanju koje su sproveli UN Women i Ministarstvo zaštite životne sredine čak 77 odsto žena odgovorilo je pozitivno na pitanje da li su spremne da menjaju svoje navike, a na isti način je odgovorilo 67 odsto muškaraca. Ukupno 55 odsto žena takođe podstiče druge da usvoje pozitivne svakodnevne prakse, što čini i 48 odsto muškaraca, navodi se na portalu Udruženje Reciklera Srbije.

Nalazi istraživanja govore da 33 odsto domaćinstava u Srbiji već odvaja otpad za reciklažu (13 odsto potpuno odvaja otpad, 20 odsto odvaja delimično), a 62 odsto građana kaže da su smanjili upotrebu plastičnih kesa od kada je uvedena praksa naplate u supermarketima.

Prema rezultatima, plastična ambalaža čini četvrtinu otpada u našim domaćinstvima, dok su među ambalažom najzastupljenije jednokratne plastične flaše koje svi svakodnevno koristimo.

Tim UN Women u Srbiji je zajedno sa kompanijom IKEA, organizacijom Mikser i Ministarstvom zaštite životne sredine pokrenuo kampanju #NosimSvojuBocu kojom se svi pozivaju da se već danas odreknu upotrebe jednokratnih plastičnih flaša i umesto toga uvek nose svoju bocu.

Istraživanje, koje je predstavljeno u Marsh Open Space-u u Cetinjskoj, sprovedeno je sa ciljem procene ponašanja i stavova građana Srbije po pitanju odnosa prema životnoj sredini i tretiranju otpada i reciklaže, kao i uočavanja sličnosti i razlika u stavovima muškaraca i žena na te teme.

O značaju recikliranja govorili su šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović i pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Srbije Filip Abramović.  Detaljne rezultate istraživanja predstavile su ekspertkinja za rodnu ravnopravnost Natalija Ostojić koja je u ime kancelarije UN Women Srbija predvodila projekat istraživanja i Milena Zindović iz udruženja Pametni grad i Maja Lalić iz organizacije Mikser.

Specijalista za održivi razvoj kompanije IKEA, Hrvoje Dragušica objasnio je da se ta kompanija trudi da smanji i bolje upravlja otpadom. Kako je rekao, u toj kompaniji uspevaju da materijalno recikliraju oko 90 odsto. Kao primer naveo je da se reciklirani karton koriste za palete ili da su kese napravljene od reciklirane plastike.

Izvor: Bizlife

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %