Ekologija

Očuvanje biodivirziteta znači i očuvanje planete

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Svedoci smo da ukoliko nastaimo ovim tempom da uništavamo prirodu i prirodne resurse naša planeta prevazilazi održivost sa čitavih 25%, što ima direktne posledice na opstanak različitih biljnih i životinjskih vrsta, staništa i lokalne zajednice. Na primer gubitak pijaće vode pogađa sve stanovnike na planetu. Zbog toga očuvanje biodivirziteta znači i očuvanje planete, zdravlja ljudi, hrane, pijaće vode….

Two different cultures, wheat and sunflowers, same hope for the
By IoaBal
foto: pexels.com

U Srbiji je održana druga radionica za pripremu 6. Nacionalnog izveštaja Konvencije o biološkoj raznovrsnosti. Organizator radionice je Agencija za zaštitu životne sredine, a skupu je prisustvovalo više od 30 učesnika koji su bili predstavnici: Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Pokrajinskog sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sektora za zaštitu i unapređenje prirodnih dobara i biološke raznovrsnosti, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode Srbije, Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakultet Univerziteta u Kragujevcu, PMF Univerziteta u Novom Sadu, Departman za biologiju i ekologiju, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, JP NP „Kopaonik“, JP NP „Tara“, Visoke škole primenjenih strukovnih studija Vranje, Habiprot, Agencije za zaštitu životne sredine. 

Biodiversity collage
By Yü Lan
foto: pexels.com


Predstavljeno je 28 potencijalnih novih indikatora, za koje je potrebno uraditi pasoše i dostaviti komentare eksperata na svaki indikator, navodi se na portalu Agencije za zaštitu životne sredine.

Biodiverzitet je raznolikost živog sveta na planeti. Obezbeđuje nam opstanak na zemlji, jer očuvanje biodiverziteta nema doprinosi regulaciji klime, umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode, javlja se kao kontrolor suša i poplava …

foto: https://www.pexels.com

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %