Aktuelno

Sombor: „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Grad Sombor raspisao je javni poziv za učešće žena iz ruralnih područja sa teritorije Grada Sombora u okviru projekta „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ koji se sufinansira kroz sredstvima Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020.

Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života sa obe stane granice, pojačana ekonomska razmena, kao i stvaranje povoljnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, tako i uzgajanju lavande. Projekat ima za cilj da podstakne preduzetnički duh kod žena u Somboru, kao i da da doprinos unapređenju položaja žena u lokalnoj zajednici i drugo.

U tekstu javnog poziva je navedeno da će Grad Sombor obezbediti 60.000 sadnica lavande koje će biti pravilno raspoređene, a budućim preduzetnicama koje budu obuhvaćene projektom biće obezbeđen različite vrste obuka koje obuhvataju edukaciju za uzgajanje lavande i to: o potrebnom kvalitet zemljišta, vremenu sadnje lavande, destilacija cveta lavande, skladištenje, plasiranju proizvoda na tržište.

Rok za podnošenje prijava je 4. mart 2019.godine, a na zvaničnom sajtu Grada Sombora možete pogledati detaljnije javni poziv.

Da podsetimo, lavanda, svojom lepotom i mirisom predstavlja cvet koji ima lekovita svojstva, a vraća nas i u prošlost. Jedna od najipričaninijih priča o značaju i istoriji lavande, je ona o verovanju, da devojka koja uz sebe ima cveće ili osušeni buketić lavande, može da bude spokojna.

Foto: https://www.pexels.com

Bila jednom jedna devojka koja je bila toliko lepa da je svima zastajao dah kad bi je videli. Mnogi mladići uzdisali su za njom. Nažalost, među njima bila su i dva razbojnika. Budući da nije prihvatila njihovo udvaranje, oni su odlučili da je prisile na ljubav…Jednog dana pošli su za njom. Nesrećnica je bežala trčeći prema brdima. Međutim, razbojnici su uspeli da je stignu i obore na zemlju. Devojka se od silnog stida okrenula prema zemlji i gorko zaplakala. Odjednom, tamo iz tla, gde su kapale njene suze, počelo je da niče plavičasto-ljubičasto cveće. Stabljike biljke su gotovo prekrile i obavile devojčino telo skrivajući sramotu. Videvši šta se dogodilo, razbojnici su se uplašili i pobegli.Ova mediteranska legenda koja pripoveda o tome kako je navodno prvi put nikla lavanda, nosi sa sobom jedno verovanje, živo i danas: u polju lavande nijednoj devojci se ništa neprijatno ne može dogoditi.

Od davnina poznata su i lekovita svojstva lavande: lavandom su se od davnina lečili ljudi koji pate od nesanice, od bolesti živaca, oni koji su imali loše varenje, pa čak i srčani bolesnici. Neki su je stavljali u tople kupke, mirisali se eteričnim uljima, pili čajeve od njenog cveta, stavljali u jela kao dodatak hrani…

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %