Ekologija

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PRIRODNE I ORGANSKE KOZMETIKE?

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Organska proizvodnja postaje sve popularnija u Srbiji. Poslednjih godina, organska proizvodnja je postala “in” i stalno slušamo da su neki proizvodi organskog porekla. Međutim, to nije tačno ukoliko proizvodi nemaju domaći organski znak koji je sada i prepoznatljiv, kaže Snježana Mitrović, rukovodilac projekta “Teras Subotica”.

Kada potrošač čita deklaraciju ili na reklamnom materijalu da je nešto proizvedeno po organskim principima ili sve više sada imamo neke kozmetničke marke gde uz naziv prododato je i organski nije tačno ukoliko nema znak. Znak da je organski proizvod dobija onaj proizvođač koji je u sistemu kontrole i setifikacije. Znači svaki proizvođač mora da se prijavi kontrolnim kućama ”, kaže Snježana Mitrović, rukovodilac projekta “Teras Subotica”.

Danas u Srbiji ima šest kuća za kontrolu i sertifikaciju proizvoda. Mitrović objašnjava da posle celog procesa od prijavljivanja do proizvodnje, štampanja deklaracije i kada proizvod uđe u prodavnicu sve se kontroliše i proizvođač je siguran ako taj proizvod ima organski znak, objašnjava naša sagovornica. Ukoliko neki kozmetički preparat nosi naziv “prirodni”, potrošač treba da obrati pažnju da li ima organski znak. Ukoliko nema, govorimo od proizvodima na bazi lekovih bilja, koji nisu proizvedeni po organskim principima.

Kada pročitamo da je neki proizvod prirodan ili preparat kozmetički ja ne znam šta je to. Ja nisam sigurna, je ne postoji zakon koji reguliše tu oblast. Postoji Zakon o organskoj proizvodnji, ali ne postoji o tzv. prirodnoj proivodnji. Neki proizvod ili kozmetički preparat može da bude od biljaka, koje su se sakupljale u prirodi, ali niko ne garantuje da su ti proizvodi organski. Ja mogu da verujem proizvođaču. Mi smo 2006-te godine imali jako dobar Zakon o organskoj proizvodnji, odnosno član 30 stav 4 govorio je da se novčanom kaznom kažnjava proizvođač koji na reklamnom materijalu ili etiketi stavi da je proizvod organski, biološki, eko, bio ili bilo koja skraćenica ukoliko nije bio u kontroli i sertifikaciji on će se kažnjavati”, objašnjava Mitrović.

Do promene Zakona o organskoj proizvodnji došlo je 2011.godine i on je danas mnogo bolji i u sladu je sa principima EU, ali navedeni član je uklanjen, kazala je naša sagovornica.

Internet prodaja prirodne kozmetike je uzela maha, ali se postavlja pitanje kako potrošač može da zna da je neki kozmetički organski i koja je razlika između prirodne i organske kozmetike?.

Svedoci smo da danas mnogi proizvodi nose naziv eko ili bio, iako nisu proizvedeni po principima organske proizvodnje. To je posebno primetno u sektoru kozmetike gde se preparati od lekovitih biljaka proglašavaju „ekološkim“, „biološkim“ ili „organskim“ iako nisu prošli kontrolu sertifikacije.

Ukoliko se odlučite da koristite prirodnu kozmetiku, pogledajte da li ima znak da je reč o organskom proizvodu. Samo tada možete biti sigurni u kvalitet nekog kozmetičkog proizvoda, u protivnom, možete biti sigurni da koristite prirodnu kozmetiku, na bazi lekovih bilja i ulja, odnosno konvencionalnu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %