Feminizam

Stop mizogenom i nasilničkom odnosu prema ženama

0 0
Read Time:6 Minute, 36 Second

U poslednje vreme sve su učestaliji napadi na žene i to uglavnom novinarke I javne ličnosti koje misle drugačije. Poslednji slučaj, od predstavnika opozicije glumca Sergeja Trifunovića koji se na mizogeni način obraćao novinarki Srpskog telegrafa. Tim povodom je reagovala, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je osudila mizogene izjave koje je glumac  izneo na društvenoj mreži Tviter kojima je novinarku Srpskog Telegrafa uvredio na neprimeren, seksistički način, pri čemu je u prepisci obelodanio i njen broj telefona, ugrozivši joj privatnost.

Društveni diskurs je u poslednje vreme obeležen čestim uvredlјivim i seksističkim sadržajima o ženama, ali i međusobnim uvredama i korišćenjem neprimerenih reči i kvalifikacija. Janković upozorava da javno iznete reči utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i kulturne obrasce, i neophodno je da postoji odgovornost, kao i svest o odgovornosti za javno iznete reči.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila mizogeni stav prema novinatki Srpskog Telegrafa.

Janković osuđuje i njegovu uvredu upućenu Predsedniku Republike Srbije, uporedivši ga sa Adolfom Hitlerom. Ona podseća da je antifašizam jedna od najznačajnijih tekovina našeg društva, kao i da je zaštita nacionalnih manjina i očuvanje njihovog identiteta jedan od najznačajnih prioriteta naše državne politike.

Ovakav način izražavanja je nedopušten i zakonom zabranjen, istakla je poverenica Janković.

Mizogeni stav glimca Sergeja Trifunovića osudile su poznate srpske političarke, sportiskinje, novinarke I predstavnici/ce raznih institucija, kao i novinarska udruženja. Međutim, nekako mi se čini da baš civilni sektor, odnosno pojedinski iz civilnog sektora ostali su nemi na pozivanje na nasilje od strane Trifunovića.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje uvrede koje je glumac Sergej Trifunović uputio novinarki „Srpskog telegrafa“ Ivani Žigić i poziva ga da joj se javno izvini. Nakon što je od njega zatražila izjavu, Trifunović je novinarku nazvao ku*vom, i sms prepisku, sa njenim brojem telefona, objavio na Tviteru. UNS protestuje zbog uvreda i ističe da je ovakav način javne komunikacije neprihvatljiv, naročito kada su u pitanju javne ličnosti koje imaju uticaja na kreiranje javnog mnjenja i koje svojim ponašanjem treba da daju primer.

Vesna Stanojević.
Foto: Alo Rajko Ristić

Odmah kada je je na društvenim mrežama nazvao pogrdnim imenima oglasila se I koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ocenjujući da su uvrede koje je Sergej Trifunović uputio novinarki „Srpskog telegrafa“, koju je između ostalog nazvao i k*rvom, potpuno skandalozne i zabrinjavajuće, piše Alo.

Žene su postale svakodnevna meta uvreda u Srbiji i prosto se postavlja pitanje – šta se ovde dešava? Takve vrste uvreda, koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, inspiracija su svima onima koji zlostavljaju svoje žene i čine nasilje u porodici. Prosto, ako vi možete da kažete za nekoga tako ružne reči i još i gore, koje sam imala prilike da čujem u poslednje vreme, svaki građanin Srbije koji ima iole problema sa svojom partnerkom pomisliće: Ako može on mogu I ja”, kaže koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, a piše Alo.

Andrea Arsović, reprezentativka u streljaštvu pridružila se osudama uvreda novinarki.
Foto: Alo

Andrea Arsović, reprezentativka u streljaštvu, osudila je uvrede koje je Sergej Trifunović uputio novinarki „Srpskog telegrafa“ Ivanu Žigić.

Najoštrije osuđujem bilo kakav oblik napada na žene.  Žao mi je da čujem koliko naše sugrađanke trpe razna maltretiranja od pojedinaca, od psihickog, fizickog, verbalnog ponižavanja, vređanja i omalovažavanja”, rekla je Arsović dodajući: .

Svedoci smo da je svakodnevno u medijima, elektronskim, štampanim, pa i na društvenim mrežama sve više zastupljeno pshičko nasilje nad ženama. Kao sportista drago mi je da mogu da dam svoj glas podrške svim ženama, da osudim verbalne uvrede kojima su izložene, i da im poručim da nisu same, timski duh pobeđuje u borbama koje nekad izgledaju nepobedivo”, istakla je ona. a preneo Alo.

Povodom ovog slučaja reagovao je Forum žena SNS-a, a među njima su I Subotičanke koje su javno osudivši ovakav vid prozivanja, napada i omalovažavanja žena koje časno i odgovorno obavljaju javne poslove.

Najoštrije osuđujemo primitivno vređanje novinarki samo zato što profesionalno obavljaju svoju dužnost, pokušavajući da čuju i drugu stranu, shodno svim kriterijumima profesije kojom se bave.Sergej Trifunović, Obradović, Dragan Ðilas i ostali čelnici opozicije promovišu nasilje nad ženama kao jedan od vidova svog političkog delovanja i borbe, promovišu politiku nasilja uopšte, a naročito nad ženama. Ovaj vid nasilja ponavlja se iz dana u dan i prerasta u jedan od osnovnih vidova političkog delovanja, a promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno je deo političkog programa Saveza za Srbiju, tako da u budućnosti možemo svi mi koji se bavimo javnim poslom očekivati progon od strane čelnika SzS i svih onih koji drugačije misle od njih. Braneći sve žene, branimo i demokratske ali i tradicionalne vrednosti za koje se zalažemo. Potrebno je da Srbija javno osudi ovakve pojave u društvu i da se stane na put ovoj situaciji u kojoj se frustracije i nemoć izražavaju kroz histerično vređanje žena od strane lidera u pokušaju“, rekla je piar GO SNS Subotica Jasmina Stevanović.

Forim žena GrO SU SNS: osuđujemo svaki vid prozivanja, napada i omalovažavanja žena koje časno i odgovorno obavljaju javne poslove.

Stevanović je podsetila da je i u Subotici bilo sličnih primera.U pitanju je bio pokušaj da se iznoseći detalje iz ličnog života, i pritom lažne podatke o visini primanja na perfidan način ponizi jedna žena samo zato što pripada suprotstavnjenoj političkoj opciji.

Poruka da sve žene koje drugačije misle mogu da se vređaju i nazivaju pogrdnim imenima ne treba da zabrine samo nas iz SNS, mi smo svesni koga imamo protiv sebe, nego sve građane u ovoj zemlji treba da natera da stave prst na čelo i zapitaju se kom miljeu pripadaju Sergej Ćetković, Boško Obradović, Đilas, i njihovi lokalni predstavnici.Opasna je politička poruka koja promoviše nasilje u našem društvu i zato pozivamo civilni sektor i sve žene koje se bave javnim poslom da osude progon svih nas koje mislimo drugačije od njih.Brutalni napadi na novinarke čoveka koji je nedavno prihvatio kandidaturu za lidera Pokreta slobodnih građana, i nakon toga izvinjenje prostitutkama što ih je poredio sa novinarkama – dovoljno govori o kakvom se čoveku radi, ali ti brutalni napadi imaju još jednu vrlo opasnu dimenziju, koja se ogleda u tome što veći deo javnosti, medija i civilnog sektora, kao i oni koji su zaduženi da brinu o rodnoj ravnopravnosti, nisu reagovali na te uvrede“, istakla je Stevanović.

Danas kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti i sprečavanju nasilja nad ženama postavlja se pitanje čemu angažovanje pojedinca, institucija, države, državnih organa kada se na nasilje ćuti. Da podsetimo, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje nešto godinu i po dana, imamo nova krivična dela koja do sada nismo imali – polno uznemiravanje, proganjanje, imamo doživotnu robiju za ubice dece, što nam govori da nasilje ni u jednom obliku nije dozvoljeno i ne sme da postane opšte prihvaćeno, i pokazujemo nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja.

Ne pristajemo na uvrede i diskriminatorski odnos prema bilo kojoj ženi, i prema bilo kom čoveku.

Ono što želimo da poručimo je da ne prihvatamo i ne pristajemo na uvrede i diskriminatorski odnos prema bilo kojoj ženi, i prema bilo kom čoveku. Pozivamo sve relevantne faktore da učine sve što je u njihovoj moći da ovo nasilje stane, jer predstavnici Đilasovog, Jeremićevog, Obradovićevog i Trifunovićevog saveza ne predstavljaju Srbiju za koju se borimo“, zaključila je Stevanović u obraćanju medijima.

I za kraj da podsetim da je u Srbiji je u 2018. godini ubijeno najmanje 30 žena u porodično-partnerskom odnosu, pokazala je analiza medijskih članaka Mreže „Žene protiv nasilja“. Ubice su u većini slučajeva bili partneri, a žrtve trpele dugogodišnje nasilje. Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje građanima Srbije kada svako može da putem društvenih medija i mreža bilo koju ženu, a pogotovo ako je javna ličnost izvređa bez posledica?. 

deo izvora informacije i fotografija ALO

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %