Ekologija

U toku je zimski popis ptica

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije do 30. januara realizuje tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa tokom koga će više od 150 volontera-popisivača obići reke, jezera, bare, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama, navodi se u saopštenju.


Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojaće divlje patke, guske, labudove, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla, navodi ZelenaSrbija.

Cilj ovogodišnjeg zimskog popisa ptica je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov“, kazao je koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban, navodi se u saopštenju.


On je upozorio da ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, a kako se tokom januara uglavnom zadržavaju na odredjenim lokacijama i tada ih je najbolje pobrojati.

Bogat ptičiji svet Ludaškog jezera.

Uporedjivanjem sa brojem ptica iz ranijih godina procenjuje se status populacija i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Zato nam je preko potrebna medjunarodna saradnja u prikupljanju podataka i njihova razmena sa naučnom i stručnom zajednicom“, rekao je Šćiban.


Popis ptica se sprovodi u Srbiji od 1982. godine, a pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i slučajeve krivolova, stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka i divlje deponije.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosledjeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju.

izvor: Beta

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %