Ekologija

Zabrana uzgoja životinja zbog krzna

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

U Srbiji je od 1.januara 2019.godine stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj, Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj, dok vlasti Vest Holivuda, Berklija, San Franciska I Amsterdama koje su potpuno zabranile trgovinu prirodnim krznom na lokalnom tržištu, ovoj revolucionarnoj odluci utemeljenoj na etici.

U Udruženju za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje” kažu da se desetogodišnja borba isplatila, kao I kampanja „Za Srbiju bez krzna“., čiji je cilj bio da se skrene pažnja nadležnima o važnosti jedne ovakve zabrane, ali I da se građani edukuju o značaju ovakve zabrane.

Takođe, glavna urednica poznatog časopisa iz sveta mode „InStyle“ objavila je na Instagram profilu časopisa da ubuduće časopis neće fotografisati niti objavljivati fotografije prirodnog krzna, kao i da neće pristati na reklamiranje brendova koji u svojoj kolekciji imaju proizvode krzna životinja. Da podsetimo, na stranu etičkog krzna već su prešli neki od najvećih svetskih brendova kao što su: Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo, Donna Karan, Versace, John Galliano, Armani, Yoox Net-a-Porter, Stella McCartney, Ralph Lauren, Hugo Boss…”, kaže Dina Stefanović, Fur free campaigner. Sloboda za životinje.

Republika Srbija Zakonom o dobrobiti životinja predvidela potpunu zabranu držanja, reprodukcije, uvoza, izvoza i lišavanja života životinje isključivo zarad proizvodnje krzna i kože, koja treba da stupi na snagu 01. januara 2019. godine.

Sve preostale farme krznašica u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %