Ekologija

Održan četvrti trening u okviru projekta GEAR

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Predstavnici zelenih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine učestovali su na dvodnevnom treningu u Beogradu, koji je organizovao Smart kolektiv u okviru projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona. Trening je bio prilika da se učesnici upoznaju sa mehanizmima učestvovanja u donošenju zakonskih i drugih akata i odluka. Pored diskusije o kontekstu u kojem se dešava proces donošenja odluka, učesnici su osmišljavali i primere javnih kampanja za izmenu zakona u oblasti zaštite životne sredine.

Neven Marinović, direktor Smart kolektiva, na otvaranju treninga istakao je važnost osnaživanja i umrežavanja organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, ali i pokretanja konkretnih inicijativa, dok je trening održao Dr Dragan Golubović, profesor i međunarodni ekspert u oblasti lobiranja i donošenja odluka.

Predstavnici zelenih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine učestovali su na dvodnevnom treningu u Beogradu.

Obuka je deo projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona), koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz BJR Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Naredni trening, sa temom Praćenje javnih politika, biće takođe održan u Beogradu, u aprilu 2019. godine, dok predstoje i obuke iz oblasti Istraživanja i analize javnih politika i Unapređenja saradnje sa državnom i lokalnim upravama.

Osim treninga, projekat uključuje i razne druge aktivnosti usmerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog uticaja u oblasti zaštite životne sredine kao i promovisanju koncepta zelene ekonomije kao što su: dodela grantova lokalnim organizacijama, studijska poseta Hrvatskoj i upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, prezentacije primera dobre prakse u ciljnim zemljama, kampanja promovisanja zelene ekonomije, izrada Studije mogućnosti razvoja zelene ekonomije u regionu, publikacije na ove teme itd.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %